Таке переконання висловив учора представник політичної сили Європейські консерватори та реформісти Павел Коваль під час заключної прес-конференції за результатами 13-го засідання комітету з парламентського співробітництва між Україною та Європейським Союзом. 

За словами учасників, зібрання було надзвичайно плідним для обох сторін. Зокрема, співголова засідання представник «НУ-НС» Борис Тарасюк повідомив, що ухвалено рішення звернутися до Європейського парламенту з проханням розглянути візову політику держав членів Європейського Союзу в контексті виконання їхніх зобов’язань щодо України. А зі слів Павела Коваля, поки що вирішено створити робочу групу, яка працюватиме до наступного, 14-го засідання, запланованого на весну. Вона вивчатиме всі питання, які виникають в Україні з візовим режимом. Учасники засідання наголосили на винятковій важливості безперервних переговорів стосовно угоди про асоціацію між Україною та ЄС, покликаної допомогти нашій країні у поступовому наближенні до європейської спільноти на основі спільної відповідальності та спільної власності двох сторін. На думку учасників зібрання, така угода про асоціацію має базуватися на принципах політичної асоціації та економічної інтеграції. Вона забезпечить поступову інтеграцію України до ЄС.

На засіданні також обговорювали питання, пов’язані із внутрішнім розвитком в Україні та Європі. Зокрема, йшлося про важливість вирішення головних проблем у порядку денному реформ в Україні у сфері державних закупівель, а також, незважаючи на економічну ситуацію, про продовження удосконалення її економіки, включаючи диверсифікацію, інноваційність та поширення використання екологічно чистих технологій. Окрім цього, вирішено надавати більшої ваги питанням викорінення корупції для вдосконалення ділового та інвестиційного клімату. Окремо сторони зупинилися на успішному започаткуванні та розвитку Східного партнерства як нової, але додаткової стосовно двостороннього співробітництва політики ЄС щодо його відносин зі східноєвропейськими країнами-партнерами. Відповідаючи на запитання журналістів, Борис Тарасюк назвав заключні заяви та рекомендації засідання комітету недосконалими для української сторони. З огляду на те, що ми маємо радикальнішу позицію щодо членства в ЄС. Однак, зі слів його колеги по головуванню на засіданні Павела Коваля, такі двосторонні діалоги є найкращими кроками назустріч європейському співтовариству.