Осіння Сумщина навіює сум. Убогі села, почорнілі від часу дерев’яні хатинки, натруджені люди. Невтішна й офіційна статистика — багато підприємств області нині простоює, 21 тисяча мешканців краю, а це як цілий райцентр, — у черзі на роботу в службі зайнятості. Істотно зменшилися надходження до місцевих та державного бюджетів.
Однак перше підприємство, яке відвідав під час робочої поїздки на Сумщину Голова Верховної Ради України Володимир Литвин — Кролевецький комбінат хлібопродуктів, — вселяє певний оптимізм. Свого часу комбінат уже пережив кризу: у 2002—2003 роках перебував на межі банкрутства. Мав велику заборгованість із зарплати, скорочували працівників. Нині ситуація стабілізувалася: на комбінаті переробляють на борошно 500 тонн зерна за добу, до 10 тисяч тонн за місяць. Кролевецьке борошно стало відомою торговельною маркою, його експортують до Росії, Молдови, Азербайджану, Вірменії і навіть до країн Африки. Цьогоріч на роботу прийняли 30 нових працівників. А загалом на комбінаті трудяться 317 людей, середня зарплата хоч і невелика, 1700 гривень, але стабільна. За результатами минулого року підприємство посіло третє місце серед усіх хлібокомбінатів держави і стало бюджетоутворюючим.
Під час зустрічі з працівниками Кролевецького КХП Володимир Литвин зауважив, що приємно бачити підприємство, яке стабільно працює на тлі загального негативу. Водночас, наголосив він, не можна спокійно сприймати те, що відбувається і в області, яка є батьківщиною Президента, і в Україні загалом: «Начебто в умовах окупації влада окупувала народ, колотимо один одного і не можемо порозумітися».
Працівники підприємства цікавилися долею закону про зростання соціальних стандартів, мінімальних зарплат і пенсій. Володимир Литвин зауважив, що соціальні стандарти є «лакмусовим папірцем». «А чи має право на існування країна, держава, котра не може забезпечити ті стандарти, які сама визначила? — запитував глава парламенту. — Тоді влада має сказати, що не може забезпечити соціальні стандарти, а держава визнати, що недієздатна».
Володимир Литвин наголосив, що розв’язати всі проблеми можна лише за умови серйозної розмови, чіткого визначення пріоритетів і спільної роботи та відповідальності всіх гілок влади. Голова Верховної Ради також ще раз висловився за скасування виборів до парламенту за партійними списками, ліквідацію районних державних адміністрацій, скорочення чиновницького апарату.
У Шосткинському інституті (філії Сумського державного університету) Голова Верховної Ради Володимир Литвин виступив перед студентами та викладачами вузу із лекцією «Сучасний розвиток України — проблеми та виклики». Аналізуючи історичні процеси розвитку та глобалізації світу, глава парламенту наголосив: сучасний світ постав перед новими викликами і перебуває на порозі нового етапу розвитку. Тому вища школа повинна особливо замислюватися над проблемами і перспективами світу.
За словами Голови Верховної Ради, повинна бути різко посилена роль університетів, які мають відігравати «роль колективного розуму», бо, на жаль, у нас нині відсутні моральні лідери і авторитети.
Відповідаючи на запитання студентів про його ставлення до запровадження незалежного тестування для вступу до вузів та Болонського процесу, глава парламенту відзначив, що, на жаль, впроваджуючи реформи в системі освіти ми взяли лише зовнішню форму: в ній багато формалізму, але бракує фундаментальності. Адже Болонський процес також має передбачати великі бюджетні асигнування у розвиток системи освіти, зменшення навантаження на викладачів, акценти на індивідуальну роботу зі студентами, самопідготовку тощо. А незалежне тестування, на думку В. Литвина, це лише спроба продемонструвати реформи, адже головне, щоб абітурієнт і студент уміли самостійно мислити. «Потрібен якісно новий підхід до вищої освіти», — переконаний Володимир Литвин. Бо, незважаючи на те, що в Україні досить низький рівень життя, у нас ще збереглася якість навчання, і треба не допустити зниження цього рівня, наголосив В. Литвин.
Під час робочої поїздки на Сумщину Голова Верховної Ради Володимир Литвин поклав квіти до Монумента визволителям у Шостці з нагоди 65-річчя визволення України, провів прес-конференцію для регіональних та місцевих ЗМІ і здійснив запис інтерв’ю для місцевих телеканалів.
 
Сумська область.