Причина для такого серйозного кроку, на думку депутатів, є також досить серйозна. З 5 жовтня Держказначейство призупинило оплату витрат бюджетних підприємств і організацій Луганської області за незахищеними статтями. Про це повідомив голова постійної комісії Луганської облради з питань бюджету й фінансів та економічного розвитку Євген Комчадалов. 
Як він пояснив, відповідно до нової постанови Кабміну, Держказначейству та розпорядникам коштів державних і місцевих бюджетів доручено забезпечити в першочерговому порядку розрахунки за захищеними статтями бюджету. В цій постанові сказано й про те, що оплата за так званими вторинними платежами не здійснюватиметься, якщо держпідприємства мають борги за захищеними статтями.
— Однак, — коментує Євген Комчадалов, — ми зіштовхнулися з тим, що міста, райони й головні розпорядники коштів обласного бюджету, які не мають такої заборгованості, з 5 жовтня все одно не одержують від Держказначейства коштів на платежі за другорядними статтями. Складна ситуація, наприклад, склалася в головному управлінні охорони здоров’я облдержадміністрації та виконкомі облради. Наші медичні організації не мають боргів ні із заробітної плати, ні з енергоносіїв, однак з 5 жовтня їм не оплачують відрядні, послуги зв’язку, ремонти. Така само ситуація й у виконавчого комітету обласної ради. Корінь проблеми, думаю, в тому, що кошти намагаються притримати, щоб на єдиному казначейському рахунку були гроші на позички тим територіям, які самостійно не справляються з виконанням показників бюджету й не можуть виплатити заробітну плату.
За словами начальника фінансового управління Луганського міськвиконкому Ольги Стени, Луганськ готується подавати в суд на Держказначейство за перевищення ним повноважень. Приклад обласного центру можуть наслідувати й інші органи місцевої влади, яким Держказначейство заборгувало мільйони гривень. А що стосується облради, то до судових інстанцій там звертатися поки що не збираються.