Виповнилося 70 років Одеському Червонопрапорному військовому округу. Сьогодні його славні бойові традиції продовжує Південне оперативне командування. 

У роки минулої війни частини й підрозділи округу мужньо воювали з румунськими і німецькими загарбниками на берегах Пруту, Дністра, обороняли Одесу й Севастополь, боролися на Керченському півострові й під Новоросійськом. З 1998 року на базі Одеського військового округу було створено Південне оперативне командування. Під керівництвом командувача генерал-лейтенанта Петра Литвина війська ПівдОК сьогодні вчаться військовій справі по-справжньому. Останніми роками особовий склад частин і підрозділів ПівдОК брав участь у навчаннях з територіальної оборони у Дніпропетровській і Харківській областях, надавав допомогу місцевому населенню в ліквідації лісових пожеж у Херсонській області й повені в Одеському регіоні, локалізації пожежі в 61-му арсеналі на Харківщині. Південному оперативному командуванню була доручена підготовка комплектації підрозділів для виконання миротворчих місій у колишній Югославії, Іраку, Ліберії, Сьєрра-Леоне і Південному Лівані. Тут був сформований 240-й окремий спеціальний батальйон, який виконував миротворчу місію ООН у республіках колишньої Югославії. 
День сьогоднішній для Південного оперативного командування не можна назвати безхмарним. Через недофінансування часто виникає соціальна напруженість серед офіцерського складу, з великими зусиллями вдається забезпечувати життєдіяльність бойових комплексів. Але свято є свято. З ювілеєм особовий склад Південного оперативного командування приїхав привітати й Голова Верховної Ради України Володимир Литвин. Він побажав усім щастя, добра і натхнення в нелегкій справі.
На знімку: бійці згадують минулі дні.
Фото Олександра ШЕПЕЛЕВА.