Прем’єр-міністру України ТИМОШЕНКО Ю. В.
Шановна Юліє Володимирівно!
Ваша державницька позиція та стратегічне бачення шляхів розв’язання проблем, які накопичилися в бурякоцукровій галузі, про що було оголошено на нараді 22 вересня 2009 року в м. Гайсин, схвально підтримано цукровиками України. За результатами цієї наради урядом уже прийнято низку окремих рішень. Проте в багатьох випадках вони не виконуються або зволікається їх виконання через неконструктивну позицію та нерозуміння Мінекономікою, Мінфіном та іншими відомствами надзвичайно складної ситуації в галузі та на ринку цукру.
Головними та значущими заходами є:
1. Виплата коштів державної підтримки у поточному році в розмірі 750 грн./га (понад 50 відсотків цукрових буряків викопано, а обіцяна підтримка не виплачена).
2. Питання зниження ціни на природний газ та умови його постачання.
3. Закупівля цукру до Аграрного фонду.
4. Питання списання сум несплачених штрафних санкцій Антимонопольного комітету та нові необґрунтовані його перевірки з метою адміністративного тиску на формування ціни на цукор без урахування витрат на його виробництво в цьому році.
5. Створення умов для роботи Українського НДІ цукрової промисловості, передусім повернення будівлі інституту (Київ, вул. Лютеранська, 20), яка у 2004 році була безпідставно передана в оперативне управління ЦВК і до цього часу не використовується.
Складні погодно-кліматичні умови та неоперативне розв’язання цих проблем призведуть у поточному році до недобору цукрових буряків (2—2,5 млн. тонн) і цукру (більше 300 тис. тонн) до раніше прогнозованих обсягів та закриття цукрових заводів (з 192 на сьогодні працює 51). Все це послабить національну продовольчу безпеку країни в умовах світового дефіциту цукру. Помилковим є намагання адміністративними методами знижувати і утримувати низькі ціни на цукор на внутрішньому ринку, в той час, коли в сусідніх країнах та світі ціна цукру в два і більше разів перевищує наші внутрішні, що може призвести до масового вивезення його за межі держави і непрогнозованого рівня цін на внутрішньому ринку.
Єдиний шлях забезпечення внутрішнього ринку — це значне збільшення посівів цукрових буряків у наступному році та ефективне використання наявних потужностей з виробництва цукру.
Проте на сьогодні також не створено передумов для виробництва цукрових буряків у 2010 році. Через заперечення Мінфіну та Мінекономіки не прийнято відповідних рішень з підтримки бурякоцукрової галузі.
З урахуванням дефіциту на світовому ринку цукру, у разі правильної державної політики, Україна може в найближчі роки відновити свою історичну традицію експортера цукру. Тому такій перспективі держава має всебічно сприяти.
З метою оперативного вирішення цих та інших важливих питань ми просимо Вас, шановна Юліє Володимирівно, терміново провести нараду з керівництвом Мінекономіки, Мінфіну, Мінагрополітики та іншими органами центральної виконавчої влади, науковцями та спеціалістами галузі для відпрацювання відповідних заходів.
Голова Ради НАЦУ «Укрцукор» Григорій ЗАГОРОДНІЙ, усього 19 підписів.