У Кам’янсько-Дніпровському районі Запоріжжя через підтоплення постраждала щонайменше тисяча жителів. У цілому ж підняття ґрунтових вод завдало збитків 300 дворам.
Коли подивитися на проблему глибше, то з’ясовується, що під час створення Каховського водосховища проектанти все ж думали і над тим, куди подіти стік місцевих річечок та струмків. Особливо під час сильних злив і танення снігів... Заради цього, зокрема, збудували систему Кам’янсько-Дніпровської та Знам’янської протифільтраційних завіс. Ідеться про цілу мережу каналів, які, з одного боку, мають захистити населені пункти від просочення (фільтрації) вод «Каховки» до погребів та фундаментів, а з іншого — приймати надлишок води з усіх навколишніх потоків. На жаль, окрім ентузіастів, ні водосховищем, ні цією проблемою на державному рівні давно ніхто не займається. А зрошувальні системи (без них тутешньому степу просто не вижити), часто згадуються лише у контексті кримінальної хроніки: місцеві посадовців направо й наліво сплавляють їх на металобрухт. 
За цю безпечність доводиться платити: на кінець січня горизонт ґрунтових вод в прибережних населених пунктах Кам’янсько-Дніпровського району піднявся до позначки 0,94 м від поверхні. Окрім підтоплених погребів спостерігається просадка фундаментів та тріщини в стінах, у тому числі й житлових будинків. Про нормальне водопостачання теж, напевне, годі говорити, хоча тут на ситуацію відразу відреагувала місцева санстанція, проводячи постійний моніторинг якості води. В районі також створена спеціальна комісія, фахівці якої почали подвірний обхід та дослідження постраждалих будинків та підвалів.