Виконавчий комітет Кіровоградської міської ради, приймаючи рішення про початок опалювального сезону 2009-2010 років у Кіровограді з 15 жовтня, приписав теплогенеруючим підприємствам міста розпочати опалення тільки за умови, якщо середньодобова температура повітря протягом трьох діб становитиме 8 градусів тепла і нижче.
Економія — річ похвальна. Проте у городян виникають справедливі зауваження. По-перше, 8 градусів — це не та температура, при якій можна нормально жити і працювати. І навіть при 9-10 житло поступово охолоджується і доводиться або ж використовувати електрообігрівачі, або надягати втричі більше одягу. По-друге, погода — річ примхлива: сьогодні — «мінус» три, завтра — «плюс» десять...
Крім того, виконком дозволив лікарням, дошкільним закладам, будинкам соціально-гуманітарної допомоги та творчого виховання розпочати опалювальний сезон позапланово. Але хто визначатиме, коли нагрівати батареї у цих закладах, не сказано. А загальноосвітні школи міста, відповідно до прийнятого рішення, отримають тепло лише після закінчення осіннього канікулярного періоду. Ще кіровоградцям не раз доводилося мерзнути під час реальної зими, а як наставало потепління, то батареї починали так нагрівати, що до них годі було доторкнутися. Що за чудасія?
Хоч би як там було, за словами директора департаменту житлово-комунального господарства міста Валерія Челядінова, поки що готовність до опалювального сезону на рівні від 70 до 98 відсотків. Внутрішньобудинкові системи заповнені водою на 75 відсотків. Нині ремонтні бригади усувають пориви, що з’явилися під час випробування теплових мереж.
На момент, коли верстався номер, готовність до опалювального сезону на Кіровоградщині була на рівні від 80 до 98 відсотків. Водночас батареї у значної частини житлових будинків, освітніх та інших закладів так і не потеплішали. Хоч цього року люди, як ніколи, готові платити (і платять), щоб не мерзнути. Нині ремонтні бригади усувають пориви, що з’явилися під час випробування теплових мереж.
До речі, 20 жовтня ДП «Кіровоградтепло» та ТОВ «ЦНТІ УНГА» таки отримали в ДК «Газ України» ліміти на природний газ для опалення. Крім того, минулої п’ятниці офіційний сайт Кіровоградської міської ради повідомив, що «вже сьогодні Кіровоград буде з теплом». Сталося це, за інформацією сайту, завдяки втручанню кіровоградського міського голови Володимира Пузакова, який умовив керівництво ДК «Газ України» дати дозвіл на подачу газу для КП «Теплоенергетик». Основний аргумент — у Кіровограда значно менша заборгованість за газ, ніж в інших обласних центрів (деякі з них винні і по 150, і по 220 мільйонів гривень). І справді, котельні ТЕЦ таки запрацювали. Проте з теплом, станом на 26 жовтня, — тільки частина кіровоградців. Хоч керівництво підприємств і обіцяє подавати тепло споживачам у повному обсязі, а заодно переконливо просить всіх споживачів своєчасно і в повному обсязі оплачувати послуги теплопостачання і погасити заборгованість.