Фракція Блоку Литвина у Тернопільській обласній раді найменша — лише п’ять депутатів, але про її значимість свідчить те, що троє з них: Зіновій Крушельницький, Леонід Ковальчук та Ігор Попадинець є членами президії обласної ради. Це авторитетні в області керівники, до думки яких прислухаються. Їх доповнюють підприємець Василь Липка і працівник товариства Червоного Хреста Лариса Мисюк. Є заслуга цієї «п’ятірки» і в тому, що вкрай заполітизована рада поступово переходить на рейки конструктивізму.
Литвинівці першими показали приклад і вирішили прозвітувати перед громадою області за зроблене протягом півроку. Якби інші фракції пішли цим шляхом, то багато хто б замислився, а з чим, власне, йти до людей, які вже втомилися від політичних гасел і хочуть конкретики? Тим більше що є питання, які аж волають. Одне сміття, в якому потонув обласний центр, чого варте.
На перше місце у своїй програмі тернопільські литвинівці поставили здоров’я мешканців області. І послідовно лобіюють це питання. Ініціатор — ректор Тернопільського медуніверситету імені Івана Горбачевського Леонід Ковальчук. Йому належить ідея створення в області університетської лікарні. Рішення про це вже ухвалили депутати. Що важливо — практично одноголосно. Це те, що об’єднало всіх, незважаючи на політичні погляди. Університетська лікарня, яка об’єднає медичний університет і обласну клінічну лікарню, має передусім підвищити рівень надання спеціалізованої допомоги мешканцям Тернопільщини. Нині чимало з них через недостатню оснащеність обласної лікарні змушені звертатися по медичну допомогу в інші області, столицю. Окрім того, університетська лікарня стане важливим кроком до впровадження страхової медицини. По суті, в Україні це буде експеримент, і якщо він вдасться, принципи можна буде поширити.
Ще один цікавий задум — створення у селах навчально-практичних центрів з догляду за людьми похилого віку. Для пілотного проекту обрано село Гнилиці Підволочиського району (про досвід місцевої громади і сільського голови писав «Голос України»). Медичний догляд тут цілодобово здійснюватимуть студенти медуніверситету, раз на тиждень для консультацій приїжджатимуть професори й викладачі, а волонтерами працюватимуть місцеві мешканці. Для реалізації проекту буде задіяно 450 тисяч євро — сума, яку виграв у тендері в Нідерландах медичний університет. Надалі сільському центру погодилися допомагати підприємці. Другий такий центр буде створено в селі Зарубинцях Збаразького району. Загалом їх має бути п’ять. За сприяння медичного університету відновлюються фельдшерські пункти в інших селах області.
Другим пунктом програми Блоку Литвина у Тернопільській області є збереження і створення робочих місць. І тут було про що звітувати. Зокрема, за сприяння Зіновія Крушельницького, який очолює управління ветеринарної медицини області, залучено інвестора для підприємства «Чортківм’ясопром». Тут створено 150 робочих місць. Але це тільки початок. Інвестор має на меті налагодити не лише переробку, а й виробництво м’яса, відкрити новий цех, впровадити безвідходні технології. Відроджується Бучацький консервний завод (140 робочих місць), друге дихання отримав Монастириський сирзавод (70 робочих місць). Підприємства починають давати продукцію, а люди мають роботу.
Екологічна частина програми лежить на плечах депутата Ігоря Попадинця — начальника обласного управління лісового та мисливського господарства. Він багато робить для примноження лісів Тернопільщини, чистоти довкілля, енергозбереження. Є своє бачення у литвинівців щодо розв’язання проблеми вивезення і утилізації сміття. З громадами можна домовитися, вважають вони, якщо бути з людьми максимально відвертими і дати їм певні гарантії. Зокрема, влада повинна взяти на себе зобов’язання щодо благоустрою села, поблизу якого буде збудовано сміттєпереробний завод, налагодження постійного контролю за екологічними показниками, здоров’ям людей. Зокрема, медуніверситет готовий обладнати у селі сучасний ФАП, надавати селянам медичну допомогу, відстежувати екологію. До речі, з наступного року тут готуватимуть санітарних лікарів.
Одне слово, фракція показує приклад, як можна в принципі невеликими силами вирішувати цілком конкретні, потрібні людям справи. Важливо, що депутати обласної ради налагодили тісні стосунки з 55 депутатами районних рад від свого блоку, отож мають постійну інформацію з місць, що допомагає орієнтуватися у проблемах області.
На жаль, дуже часто за політичною тріскотнею ми не вміємо розгледіти тих, хто без гучних гасел наполегливо працює задля блага людей. А час уже відрізняти істинних патріотів від майданних. Інакше ніколи нам не бачити світла в кінці тунелю.
Тернопільська область.