Депутатська фракція Блоку Литвина у Верховній Раді України стурбована ситуацією зі станом енергозбереження та енергоефективності в Україні, зокрема станом розробки Державної програми енергозбереження на 2010 рік. Про це йдеться в депутатському запиті голови депутатської фракції Блоку Литвина у Верховній Раді України Ігоря ШАРОВА на адресу Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко.
На думку народних депутатів України, проблему енергозбереження необхідно негайно вирішувати задля уникнення енергетичної кризи країни. «Результати проведених досліджень показують, що висока енергоємність ВВП в Україні в три—п’ять разів перевищує показники розвинених країн, а це є наслідком незадовільної галузевої структури національної економіки, суттєвого технологічного відставання більшості її галузей від рівня розвинутих країн світу, негативного впливу імпортно-експортних операцій, які об’єктивно обмежують конкурентоспроможність національного виробництва та є важким тягарем для економіки країни, особливо за умов її енергетичної залежності», — йдеться у запиті Ігоря Шарова.
Низка нормативних документів, які було запропоновано урядом та Президентом України, зауважує депутат, зокрема, закон «Про енергозбереження», розпорядження Президента «Про заходи щодо забезпечення енергетичної безпеки України», Указ Президента «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України «Про стан енергетичної безпеки України та основні засади державної політики у сфері її забезпечення» не є достатньо ефективними. А найголовніше — не мають прямої дії, що унеможливлює використання закладених у них механізмів стимулювання енергозбереження і не передбачає підвищення ефективності роботи з раціонального використання та економічного витрачання паливно-енергетичних ресурсів.
Депутатська фракція Блоку Литвина переконана, що необхідно вжити рішучих заходів у енергозбережній сфері, які дозволили б значно скоротити споживання енергоносіїв на регіональному рівні та загалом в Україні. «Задля досягнення відчутних результатів у підвищенні енергетичної ефективності національної економіки та дотримання належного рівня енергозбереження урядом повинна бути забезпечена програма, яка регламентувала б поведінку суб’єктів господарювання та органів державної влади на основі командно-адміністративної системи економіки, регулювала та нормувала виробничу діяльність, обсяги споживання паливно-енергетичних ресурсів, — наголошує І. Шаров. — Депутатів фракції украй турбує дане питання, адже воно стосується формування основних правових та інституційних основ державної політики енергозбереження, а саме: ухвалення Державної програми енергозбереження України на 2010 рік. Необхідно вже сьогодні здійснити реальні кроки для реформування системи енергозбереження країни, що є можливим лише завдяки впровадженню дієвих енергозберігаючих програм».
Лідер фракції Блоку Литвина Ігор Шаров звернувся до Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко з проханням вжити дієвих заходів стосовно забезпечення належного рівня енергозбереження та енергоефективності в країні, а також поінформувати депутатську фракцію Блоку Литвина про стан розробки Державної програми енергозбереження в Україні на 2010 рік.