Цю тему обговорювали вчора, в день 70-ї річниці їх проведення. Ініціатор — Інститут національної пам’яті. Провідні історики поділилися своїм баченням неоднозначної події.
Вони зійшлися на думці, що одноголосне ухвалення рішення про встановлення радянської влади на всій території Західної України і возз’єднання її з Радянською Україною, а також про націоналізацію промисловості, конфіскацію поміщицьких маєтків і монастирів відбулося за досконало продуманим сценарієм, складеним за кремлівськими стінами. Так, за словами доктора історичних наук, завідувача відділу історії України періоду Другої світової війни Інституту історії України НАНУ Олександра Лисенка, незважаючи на те, що за приєднання до Радянського Союзу висловився 91 відсоток мешканців Західної України, були й такі, що не хотіли віддавати свої голоси. Люди ховалися по хатах, сподіваючись уникнути такого волевиявлення. Однак їх знаходили представники так званих комсомольських бригад і різними способами змушували йти голосувати за делегатів Народних Зборів. Ці факти нині зафіксовані лише в пам’яті учасників цих подій.
Подібні історичні дискусії Інституту національної пам’яті відбуваються не вперше. А відповідно до указу Президента і розпорядження уряду про відзначення 70-ї річниці від початку Другої світової війни, цьогоріч для істориків ця тема стала наскрізною. З початку року вони провели вже вісім «круглих столів», які стосувалися і початку війни, і воєнних дій, і окупації тощо. «Нині тема Другої світової стає в суспільстві певним визначником настрою, — зауважив доктор історичних наук, професор, заступник голови Українського інституту національної пам’яті Владислав Верстюк. — Вона інтерпретується різними політичними силами по-різному. інститут національної пам’яті поза політикою. Наше завдання привернути увагу до цих справді складних питань, які не мають однозначних відповідей», — наголосив історик.