Нині підтримка європейського співтовариства важлива для України як ніколи. Особливо з огляду на те, що ми переживаємо складний поворотний період. На цьому наголосив Голова Верховної Ради Володимир Литвин учора, відкриваючи 13-те засідання комітету з парламентського співробітництва між Україною та Європейським Союзом.
— Ми із вдячністю сприймаємо підтримку Європарламенту в ключових питаннях, які стосуються відносин між нашою державою і Євросоюзом, — підкреслив Володимир Литвин. — І плекаємо щиру надію, що більшість представників об’єднаної Європи позитивно налаштована щодо місця України в європейському співтоваристві.
Глава парламенту акцентував увагу на тому, що першочергово слід визначитися з приводу двох нагальних питань — щодо асоціації та надання безвізового режиму.
Протягом двох днів на засіданні обговорюватимуть питання угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі, співробітництво у сфері юстиції та внутрішніх справ, економічну та секторальну співпрацю, інституційні реформи в ЄС відповідно до Лісабонського договору, президентські вибори в Україні та виклики світової економічної кризи. Окремо зупиняться на обговоренні політики Східного партнерства та його парламентського виміру.
У 13-му засіданні братимуть участь українські фахівці з питань парламентського співробітництва з ЄС, а також делегація Європарламенту. Його особливість у тому, що зібрання відбувається напередодні саміту Україна — ЄС та виборів глави держави в Україні.
Співголова Комітету з парламентського співробітництва зі сторони Польщі Павел Коваль і Борис Тарасюк — з боку України.