«Це не чутки, а реальність». Так відповів Голова Верховної Ради Володимир Литвин під час прес-конференції в Луцьку на запитання кореспондента «Голосу України»: «Чи правда, що фракція «Наша Україна — Народна самооборона» зібрала 38 підписів за відставку Миколи Мартиненка з посади лідера фракції».
За його словами, підписи зареєстровані, але «поки що на стіл Голови Верховної Ради їх не поклали». Володимир Литвин у розмові з журналістами зауважив, що він не знає, чиї це підписи і в якому вигляді вони існують.
Водночас на прохання спрогнозувати подальший перебіг подій у парламенті Голова Верховної Ради Володимир Литвин зазначив, що цей факт «не є визначною подією». На його думку, серйозного впливу рішення фракції «НУ—НС» про зміну керівництва на діяльність парламенту не матиме. Він вважає, що, швидше за все, це «з’ясування стосунків всередині цього парламентського об’єднання, в якому є багато груп та центрів впливу». Для Володимира Литвина визначальним є те, «щоб депутати прогнозовано брали участь у засіданнях парламенту й голосували за ті рішення, які потрібні Україні та її народу».
Окрім того, він вважає, що навряд чи хтось проводитиме серйозну роботу стосовно формального розвалу коаліції. Бо спершу треба дати відповідь на запитання: що буде далі? Інакше «стане гірше, від цього програють усі, в тому числі ті, хто докладає до цього зусиль». На думку Володимира Литвина, треба намагатися утримувати Верховну Раду в робочому стані.
Він повідомив, що протягом тижня спілкувався з представниками європейських інституцій. І ті, за його словами, лише здивовано знизували плечима від тих оцінок, які останнім часом лунають від посадових осіб один на одного, а також на адресу парламенту. Насамперед це стосується коментарів із приводу скандалу, пов’язаного з дітьми. Володимир Литвин вважає, що не можна так принижувати країну, не можна пробувати вичавити для себе політичні дивіденди з того негативу та бруду, який суцільним потоком ллється на Україну. «Цю вакханалію треба припинити», — наголосив Голова Верховної Ради.
На прес-конференції в Луцьку Володимир Литвин також визнав, що рішення парламенту про зняття депутатської недоторканності — це був, «звичайно, політичний хід». Проте, на його думку, Верховна Рада приречена на остаточне прийняття цього рішення. Він підкреслив: за президентськими виборами будуть парламентські. «Якби їх не було, то зняття депутатської недоторканності було під сумнівом», — наголосив він. І додав: Верховній Раді далі нікуди відступати, бо, «образно кажучи, позаду люди, які стоять із вилами».
***
Цього самого дня в Луцьку пройшов матч по міні-футболу між командою «Фортуна», за яку грає Голова Верховної Ради Володимир Литвин, і викладачів Волинського національного університету імені Лесі Українки. Попри невдалий початок зустрічі, два голи у ворота «Фортуни» провів ректор вузу Ігор Коцан, по закінчені гри на табло світилися цифри 8:3 на користь команди гостей. По два голи у ворота господарів забили Віктор Хлус і Віктор Чанов. Одного разу у воротах господарів розписався і Володимир Литвин. Кращими гравцями матчу визнано воротаря «Фортуни» Віктора Давиденка і гравця волинської команди Олександра Стадницького.
Перед початком зустрічі гості подарували університетській команді комплекти спортивної форми і м’ячів. А Володимир Литвин, відповідаючи на запитання журналістів, зауважив: гра у футбол для нього — можливість відвести душу й підтримати спортивну форму. «Взагалі я вважаю, що треба жити в постійному русі», — підкреслив Голова Верховної Ради.