Панахиду за загиблими під час Другої світової війни на меморіальному комплексі Поле пам’яті у Славуті провів під час свого пастирського візиту предстоятель УПЦ митрополит Київський і всієї України Володимир. 
Тут на початку 1941 року був створений один з найбільших концентраційних таборів в Україні для радянських військовополонених, де одночасно перебувало до вісімнадцяти тисяч поранених і хворих. За добу від голоду і хвороб гинуло до трьохсот осіб.
У пам’ять про страшну трагедію на околиці Славути був створений міжнародний меморіальний комплекс. Два роки тому тут перепоховали у братську могилу перші сімсот останків полонених. Згодом тут знайшли останнє місце спочинку ще сотні жертв таборів НКВС та фашистських концтаборів. Це місце стало інтернаціональним кладовищем, де поруч із радянськими воїнами поховані німці, угорці, поляки, австрійці, румуни.
Днями на Полі пам’яті відбулося ще одне перепоховання останків полеглих у роки війни. Це безіменні 528 бійців радянської армії, які загинули мученицькою смертю у концтаборі у Вінниці. Поруч поховали 1160 німецьких військовополонених, які загинули у таборі під Пуща-Водицею.