Скульптурну композицію «Художник» відкрито у Вінниці на пішохідній частині вулиці Архітектора Артинова поруч з художньою галереєю «Інтершик».
Ідея створення пам’ятника належить Людмилі Бушинській, генеральному директору галереї. Вона ж — спонсор проекту. Бронзову композицію створив відомий вінницький кераміст, скульптор, живописець, заслужений художник України Володимир Оврах разом із синами — Романом та Андрієм.
— У героєві композиції втілено узагальнений образ художника, — каже Володимир Оврах. — Головні його риси — людяність і доступність — простежуються навіть у бронзі. Тому будь-хто може позувати йому. Знаю, що людям завжди хочеться порозмовляти з митцем, доторкнутися до його робочих інструментів. Тому у композиції передбачено місце, де можна присісти й спостерігати, як «працює» художник.
З іншого боку скульптури сидячого художника — його вірний друг, маленький песик з медальйончиком на шиї. «Мені приємно було дізнатися про те, що, по-перше, художник майже ніколи не залишається на самоті, до нього постійно приходять гості. Люди різного віку — і старші, і молодь. Один студент розповів, що між молодими людьми є легенда, пов’язана зі скульптурою. Якщо песику прошепотіти на вухо своє заповітне бажання, а потім потерти медальйончик, то бажання неодмінно здійсниться».
— Ми дуже вдячні скульпторам за цю композицію, — кажуть двоє студентів Вінницького державного педуніверситету. — Її головний герой настільки наділений магнетизмом, що не можна не зупинитися і не присісти поруч. Дуже людяний пам’ятник.
— Що тут скажеш, пам’ятник тільки прикрасив Вінницю, — розповідає лікар Лілія Крива. — Я час від часу відвідую мистецьку галерею «Інтершик», завжди отримую велике задоволення від тамтешніх виставок. А тепер ще й ця скульптурна композиція. Погляньте, хіба вона не викликає щем у серці?..
— Якщо у нашому місті приживеться започаткована нами європейська традиція декоративних вуличних скульптур, Вінниця стане ще кращим містом, а головне — ближчим до Європи, — каже автор ідеї Людмила Бушинська.
 
Вінниця.
Фото автора.