Після вистави, на виході з театру, хтось сказав: «Ми ще, мабуть, до кінця не збагнули, кого бачили сьогодні на сцені»... У відгуках часто лунало слово: «Геніально!»

 

Це — про Дениса Матвієнка, який на сцені Дніпропетровського академічного театру опери і балету виконав головну партію у «Дон Кіхоті». І хоч його Базилю, витонченому, іскрометному і грайливому, аплодували у багатьох країнах світу, дніпропетровці впевнені: для них Денис старався особливо. Бо він уперше танцював у рідному місті, а в залі сидів його дід, Георгій Павлович Клоков, народний артист України, засновник і художній керівник Дніпропетровського фольклорно-хореографічного ансамблю «Славутич».

Денис народився у Дніпропетровську, а вчився у Київському хореографічному училищі. Ще студентом випускного курсу дебютував у столичній Національній опері в балеті «Спляча красуня». Після випуску, 1997-го, його зарахували в трупу театру і відразу довірили головні партії — Альберта у «Жизелі», Ромео, Зігфріда у «Лебединому озері», Базиля у «Дон Кіхоті». За три роки роботи в Києві він перетанцював увесь класичний репертуар.

Нині у його доробку понад 25 головних партій класичного і сучасного балету. Денис Матвієнко — офіційно визнаний прем’єр Національної опери України, Михайловського і Маріїнського театрів (Санкт-Петербург), лауреат престижних конкурсів і володар високих театральних нагород: гран-прі на міжнародних конкурсах у Люксембургу (1997), в Будапешті (1998) і Москві (2005), золота медаль і приз Вацлава Ніжинського в Японії (1999). Він танцює у Новому Національному театрі в Токіо, у Великому в Москві, Ла Скала в Мілані, Гранд Опера в Парижі, в Японії та Америці. А запрошення в унікальний міжнародний проект «Королі танцю» підтверджує, що всі високі епітети на його адресу — справедливі.

У рідне місто танцівник мав приїхати зі своєю партнеркою і дружиною Анастасією Матвієнко. Однак цього разу побачити зірковий дует (з березня нинішнього року подружжя працює в Маріїнському театрі) не судилося. Хочеться сподіватися, що ця зустріч ще попереду. А нинішня подарувала тутешньому глядачеві ще одне приємне знайомство — з примою Національного балету України Наталією Домрачовою, яка танцювала партію Кітрі. На Х конкурсі артистів балету імені Чайковського у Москві (2005) дві балерини конкурували між собою. Тоді золото дісталося Насті, а срібло — Наталі. Хоча критика була на боці Домрачової. Кажуть, Ірина Дерюгіна пророкувала їй блискуче майбутнє у художній гімнастиці, однак Наталя обрала балет і вже досягла у ньому чималих успіхів. Палкими оплесками оцінили артистизм і високу техніку танцівниці й дніпропетровські шанувальники балетного мистецтва.

Варто сказати, що артисти дніпропетровського театру були гідними партнерами зіркових гостей. Особливо хочеться виділити Сергія Бадалова (Санчо Панса), який також танцює Базиля, Олену Печенюк (вулична танцівниця), в репертуарі якої партія Кітрі, Дмитра Омельченка (Еспада), Аліну Сироту (Амур), Валерію Ільченко (циганський танець).

А приємні сюрпризи для глядачів від оперного на цьому не закінчуються. Нинішньої осені на них чекає ще дві святкових події — прем’єра оперети «Холопка-парижанка» і сучасний балет з поки що робочою назвою «Закулісся». Це не завадить дніпропетровському балету в листопаді ще й побувати на гастролях у Франції й Швейцарії.

На знімку: на сцені Наталя Домрачова та Денис Матвієнко.

Дніпропетровськ.

Фото автора.