Визнана католицькою церквою чудотворною, вона зберігалася в запасниках музею
Cенсаційне відкриття зробили науковці Львівського музею історії релігії в своїй власній експозиції. Серед сотень експонатів, які музей отримав у спадок ще на початку 1970-х із закритих культових споруд, зберігається одна з головних святинь Львова! Досліджуючи невеличку алебастрову статую Богородиці, музейні науковці дійшли висновку: це — «Гіацинтова Мадонна»! Та сама, до якої львів’яни 600 літ молилися і яку вважали чудотворною.
Автор цього унікального дослідження, завідувач науково-методичного відділу ЛМІР Микола Хмільовський вважає: «Гіацинт (Jacek) Одровонж (1183-1257) в римо-католицькій релігії один з найшановніших святих. Йому присвячено храми, вівтарі, пам’ятні місця в усьому світі. Його ім’я носять гори, школи, пароплави; його образ малювали кращі художники. Гіацинт Одровонж був перший поляк (і взагалі слов’янин), висвячений самим Домініком Гусманом, засновником ордену проповідників. Сам святий Гіацинт заснував домініканські монастирі в Перемишлі й Галичі, Львові й Овручі, Києві й Чорнобилі. В оточеному монголами Києві було знамените Гіацинтове чудо: явлення йому Богородиці й спасіння ним алебастрової статуї Матері Божої. Згодом вона отримала назву Гіацинтової і стала однією з найшанованіших реліквій домініканського монастиря у Львові, атрибутом святого Гіацинта.
Раніше вважалося, щo 1946 року домініканці забрали «Гіацинтову Мадонну» до Польщі і помістили в скарбницю монастиря Святої Трійці ордена проповідників у Кракові. Однак, як стверджує Микола Хмільовський, у Кракові — своя мадонна, а у Львові — своя! Вони дуже подібні, створені за однаковою іконографічною схемою, зроблені обидві з алебастру приблизно одночасно, однак це дві різні роботи!
— Я не піддаю сумніву краківську статуетку, у Польщі достатньо дослідників, які будуть її аналізувати, однак наша знахідка збагачує українську і польську науку та мистецтво. І ми впевнені, що саме та статуетка, до якої молилися із 1401-го року львів’яни, просячи про здоров’я і усілякі гаразди для себе, представлена саме у нашому музеї.
На знімку: біля «Гіацинтової Мадонни» у Львові завжди людно.
Фото автора.