І ним займатимуться люди з особливими потребами у своєму центрі в Карпатах
Уже наступного місяця своїх перших відвідувачів, а ними стануть спортсмени-інваліди, прийме Західний реабілітаційно-спортивний центр Національного комітету спорту інвалідів України, що вже більше двох років споруджується в Турківському районі на Львівщині. 
Сьогодні до здачі готується перша черга комплексу. Це буде котедж і біатлонна траса. Будівництво фінансується з державного бюджету. Планується, що одночасного тут зможуть перебувати приблизно 300 чоловік, причому як улітку, так і в зимовий час. Розташований у прекрасній місцині, на території майже 150 гектарів, центр, крім житлових будиночків, передбачає спортивні зали, лижні траси, спеціальні прогулянкові території для інвалідів на колясках, на протезах та інвалідів із порушеннями зору. Крім того, тут знайшли родовища мінеральної води, що стало до певної міри сюрпризом для господарів, однак і це піде на користь спортсменам.
Місце вибирали не випадково. Центр виріс на висоті більш як 800—900 метрів над рівнем моря, при цьому відстань до найближчої дороги (це траса Київ—Львів—Ужгород) менше кілометра й лише два кілометри до залізниці. І те, що база зводиться практично в центрі Європи (лише за три кілометри від західного кордону України) наповнило всі плани подальшої роботи справжнім цивілізаційним духом.
Концепція центру передбачає діяльність, дуже схожу на роботу Національного центру параолімпійської та дефолімпійської підготовки інвалідів у Євпаторії, але з використанням інших природних факторів. За основу братимуть два головних напрямки: фізична культура й спорт, оздоровлення спортсменів-інвалідів у поєднанні із соціальною й психологічною реабілітацією, це — перше, і забезпечення серйозного розвитку зимових видів спорту параолімпійського й дефолімпійського зразка. Хоч як це дивно звучить, але інваліди тут займатимуться й гірськолижними видами спорту, і біатлоном.
Днями будівництво центру проінспектував народний депутат України, президент Національного комітету спорту інвалідів України Валерій Сушкевич (на знімку), який постійно тримає під контролем спорудження цього спортивного об’єкту. Спілкуючись із журналістами, пан Сушкевич зізнався:
— Я дуже побоювався, що будівництво об’єкту буде заморожено цього року. Але, до честі Кабінету Міністрів і парламенту України, все-таки кошти виділено. Протягом минулого року, якщо не помиляюся, близько 10 мільйонів, і на цей рік — майже 15. Приємно, що у згаданому питанні спостерігається розуміння всіх гілок влади. Більш-менш нормальне ставлення й з боку Верховної Ради України, котра підтримує практично всі проекти, пов’язані з інвалідами. Хоча вже є провокації деяких громадських організацій, які підбурюють парламент скоротити витрати з цього напрямку. Але такі речі роблять непорядні люди, які не відчувають, що стоїть за великим і вкрай важливим напрямком — реабілітацією інвалідів.
Стосовно представників львівської влади відзначу, що вони цей національного рівня об’єкт усіляко підтримують. Мені здається, що з деяких питань я маю більшу підтримку у Львівській області, ніж, скажімо, у центральних установах. Єдина серйозна проблема — дуже високий рівень бюрократизації процесу. Необхідна маса погоджень, з’ясувань, пояснень та інших процедурних моментів, на які витрачається дорогоцінний час.
Якщо говорити загалом про інвалідний спорт, то наші параолімпійці змушені виїжджати для тренувань до Росії, Фінляндії, Німеччини. А тренуватися наші спортсмени мають саме вдома, на гарних, пристосованих для цього базах. Наша мрія, щоб національна параолімпійська збірня із зимових видів спорту мала можливість уже пізньої осені цього року провести тут перші тренувальні збори й певний етап підготовки перед від’їздом у Ванкувер і на інші учбово-тренувальні збори за кордоном. І хочеться, щоб Львівщина з її особливою національно-патріотичною аурою надихнула їх на перемогу.
 
Львівська область.