Вечірнє засідання 22 жовтня
На початку засідання народні депутати 366 голосами ухвалили в цілому проект закону про організацію і порядок діяльності Верховної Ради. За словами голови Регламентного комітету Олександра Єфремова, необхідність ухвалення цього документа викликана різним тлумаченням положень пункту 21 частини І статті 92 Конституції (про затвердження Регламенту Верховної Ради виключно законом) та зверненням Президента з цього питання до Конституційного Суду.
Далі парламентарії розглянули питання про включення до порядку денного та направлення до Конституційного Суду чотирьох законопроектів про внесення змін до Конституції. Зокрема, два законопроекти, представлені Олександром Лавриновичем, стосувалися закріплення в Основному Законі положень про те, що народні депутати обираються на основі відкритих списків, що вступ до міждержавних об’єднань може відбуватися виключно за рішенням Всеукраїнського референдуму, який має призначатися Верховною Радою, що весь склад Кабінету Міністрів, починаючи від Прем’єр-міністра, призначається Верховною Радою за поданням коаліції депутатських фракцій, що замість державних адміністрацій в областях мають бути створені представництва уряду тощо. Законопроектом, представленим народним депутатом Сергієм Підгорним, пропонувалося встановити п’ятирічний строк повноважень депутатів Верховної Ради АРК, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів, обраних на чергових виборах. Це пов’язано з тим, що депутати місцевих рад нині обираються на 5 років, а сільські, селищні та міські голови — лише на 4 роки. Ще один проект конституційних змін представила заступник глави секретаріату Президента Марина Ставнійчук — у даному разі йдеться про запропоновану Віктором Ющенком нову редакцію Основного Закону. Та хоча Комітет Верховної Ради з питань правової політики рекомендував включити ці законопроекти до порядку денного та направити їх до Конституційного Суду для одержання висновку стосовно їх відповідності вимогам статей 157 і 158 Конституції, вони не набрали необхідної кількості голосів та були відхилені.
Після цього Верховна Рада 380 голосами ухвалила рішення про уточнення прийнятого 23 червня цього року Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою подолання негативних наслідків фінансової кризи» та ратифікувала Протокол про відповідальність і компенсацію за шкоду, заподіяну в результаті транскордонного перевезення небезпечних відходів та їхнього видалення; Поправку до Кіотського протоколу Рамкової Конвенції ООН про зміну клімату; Додатковий протокол до Женевських конвенцій від 12 серпня 1949 року, що стосується прийняття додаткової відмітної емблеми; Угоду між Урядом України і Урядом Республіки Сінгапур про уникнення подвійного оподаткування та запобігання податковим ухиленням стосовно податків на доходи і Протокол до неї; Угоду між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Таджикистан про повітряне сполучення; Угоду між Кабінетом Міністрів України та Радою Міністрів Боснії і Герцеговини про повітряне сполучення.
Також Верховна Рада 235 голосами ухвалила в цілому законопроект про внесення змін до Закону «Про Державний бюджет України на 2009 рік», які поряд зі збільшенням фінансування Міністерства закордонних справ та Міністерства оборони, ліквідації наслідків стихійного лиха, одночасно передбачають збільшення акцизів на тютюнові вироби.