Отож президентська кампанія стартувала. Перші претенденти на головне крісло країни уже здали свої документи на реєстрацію до Центральної виборчої комісії. Учора чотирьох зареєстрували кандидатами.
Проте головні претенденти поспішають повільно — лише проводять партійні з’їзди. У середу свого кандидата висунули народники. Ним став Голова Верховної Ради Володимир Литвин. Учора свій з’їзд провели регіонали, які, поза сумнівом, хочуть бачити з гетьманською булавою свого лідера Віктора Януковича. Сьогодні у столиці на майдані Незалежності має відбутися висунення кандидатом прем’єра Юлії Тимошенко. Інтриги додала пропрезидентська партія «Наша Україна», яка перенесла свій з’їзд на початок листопада. І для багатьох залишилося загадкою: чи піде Президент Віктор Ющенко на вибори, чи ні?
Не приховують своєї уваги до президентських перегонів і наші сусіди, зокрема, росіяни. Учора у газеті «2000» з’явилося інтерв’ю з працівником адміністрації Президента РФ, який побажав залишитися неназваним. Зокрема, у цьому інтерв’ю співрозмовник журналіста Сергія Лозунько не приховує, чого хоче Росія, а також називає імена прийнятних для неї кандидатів. А на запитання колеги, чи «Росія у свій час приклала руку до того, щоб відбувся альянс Тимошенко і Януковича», відповів цілком відверто: «Так якщо обидва шукають тут підтримки — як розірватися поміж двох? Підтримати одного — втратити іншого. При цьому одна прем’єр, а інший має високі шанси стати президентом. А коли вони в одному човні, то знімається проблема вибору між ними. Тоді стояло питання і протидії курсу Ющенка. Тимошенко виступила хорошим антиющенківським тараном. Не Янукович потопив Ющенка як політика, а Тимошенко». І на закінчення розмови додав, що після виборів тема альянсу Януковича і Тимошенко буде продовжена. Понад те, за його словами, у росіян заготовлена козирна карта: якщо, мовляв, домовленості не виконуватимуться, тоді й почнеться протистояння, дестабілізація влади, блокування роботи того, хто виграв.
Цей сценарій нагадує події, які відбувалися в Україні протягом останнього року. І хто там заперечував присутність «п’ятої колони» в Україні? Власне, проблема і полягає в тому, що кандидати вже стартували, але куди вони добіжать? І що матиме після фінішу президентських перегонів український народ?