Прем`єр Юлія Тимошенко доручила Міністерству внутрішніх справ використовувати процедуру «провокації хабара» для боротьби з корупцією під час видачі актів на землю. Про це вона заявила у четвер під час селекторної наради з керівниками областей з питання видачі земельних актів, повідомляє УНІАН. «Міністерство внутрішніх справ одержало спеціальну команду, і вони займатимуться тим, що провокуватимуть хабарників, даватимуть штучні хабарі, аби подивитися, хто їх бере. І, якщо потрібно буде, порушуватимемо стільки кримінальних справ, скільки потрібно», — сказала Ю. Тимошенко. Нагадаємо, що раніше, 2 жовтня у Львові вона вже виступала за використання правоохоронцями в боротьбі з корупцією методу «провокація хабара».
Буква закону
Із Кримінального кодексу України
Стаття 370. Провокація хабара
1. Провокація хабара, тобто свідоме створення службовою особою обставин і умов, що зумовлюють пропонування або одержання хабара, щоб потім викрити того, хто дав або взяв хабара, —карається обмеженням волі на строк до п’яти років або позбавленням волі на строк від двох до п’яти років.
2. Те саме діяння, вчинене службовою особою правоохоронних органів, —карається позбавленням волі на строк від трьох до семи років.
Стаття 27. Види співучасників
1. Співучасниками злочину, поряд із виконавцем, є організатор, підбурювач та пособник.
4. Підбурювачем є особа, яка умовлянням, підкупом, погрозою, примусом або іншим чином схилила іншого співучасника до вчинення злочину.