Онкологічні захворювання — чи не найскладніші у поборюванні. В Україні, незважаючи на великий досвід у лікуванні хворих, уражених раком, щороку помирає від нього майже 90 тисяч чоловік. 

 

Нині і на Придесенні налічується 22 тисячі людей, які лікуються від цієї недуги. Запобігти розповсюдженню цієї страшної хвороби можна за допомогою своєчасної діагностики та точної постановки діагнозу. На жаль, однієї компетенції фахівців замало, потрібні сучасні чутливі УЗД — апарати, які дають можливість точно провести діагностику організму на ранніх стадіях захворювання. Недостатнє фінансування закладів охорони здоров’я призвело до зношеності матеріально-технічної бази, і сьогодні фахівці обласного онкологічного диспансеру змушені працювати на обладнанні 10—15-річної давності.

Народний депутат України Валерій Дубіль вирішив внести свій посильний вклад у розв’язання цієї гострої проблеми для Чернігівщини. За сприяння і фінансової підтримки благодійного фонду «Європа», який він очолює, для Чернігівського обласного онкологічного диспансера придбано та встановлено ультразвукову діагностичну систему «Тошиба» вартістю 1,1 мільйона гривень.

Нині її використовують лише кращі світові клініки. «Тошиба» укомплектована надчутливими датчиками, що допомагають виявити захворювання на дуже ранніх стадіях.

— Я знаю, що цього року багато онкохворих дітей возили на лікування за кордон лише тому, що в Україні бракує високоточного діагностичного обладнання, — сказав народний депутат під час урочистої церемонії передання обладнання медзакладу. — Придбана нами діагностична система «Тошиба», сподіваюся, виявлятиме рак у багатьох чернігівців на ранніх стадіях, що допоможе оперативно і без шкоди для їхнього здоров’я ліквідувати загрозу життю.

Валерій Дубіль пообіцяв медикам незабаром закупити ще один з найсучасніших апаратів для діагностики та розпізнання пухлин. Він переконаний: у часи економічної кризи українські бізнесмени повинні згуртовуватися для вирішення подібних завдань, які важливі для людей.

У подальших планах В. Дубіля — встановлення високочутливої ультразвукової діагностичної апаратури у ще багатьох медичних закладах подібного профілю в Україні.

Він, як медик, вважає, що ця проблема є актуальною. І позитивне вирішення її в межах усієї країни значно зменшить невтішну статистику із смертністю в Україні.

Чернігів.

На знімку: народний депутат України Валерій Дубіль знайомиться з роботою «Тошиби».

Фото автора.