Комітет із питань соціальної політики та праці за сприяння Британської Ради провів у парламенті «круглий стіл», присвячений обговоренню проекту закону «Про національну систему кваліфікацій». Цей законопроект спрямований на реформування ринку праці в Україні та підвищення конкурентоспрожності кадрів, втілення принципу «навчання протягом життя».
Робота над законопроектом, як зауважив голова комітету Василь Хара, тривала понад три роки. До розробки документа долучилися науковці, представники міністерств, різних громадських організацій, профспілок, об’єднань роботодавців, національні та зарубіжні експерти. З ініціативи комітету було проведено низку конференцій, семінарів та «круглих столів», присвячених проблемам на ринку праці.
Автор законопроекту «Про національну систему кваліфікацій», перший заступник голови комітету Олег Шевчук зауважив, що необхідність розробки такого законопроекту зумовлена сучасним розвитком подій у державі, адже саме сьогодні дуже гостро в Україні постала проблема підготовки кваліфікованих кадрів. Тоді як у Європі системі освіти та підготовки трудових ресурсів приділяється значно більше уваги. Ще в першому десятилітті діяльності Ради Європи (у 1950-х роках) країни-члени цієї міжнародної організації розробили та підписали чотири конвенції — про еквівалентність дипломів, що дає право на вступ до європейських вищих навчальних закладів; європейську культурну конвенцію, конвенції про еквівалентність періодів навчання в університетах і про академічне визначення університетських кваліфікацій. «У сучасному суспільстві за допомогою єдиного навчального простору створюються умови для розвитку особистості, побудови власної траєкторії розвитку кар’єри, реалізується стратегія навчання протягом життя, вибудовується система визнання результатів неформального навчання, — сказав О. Шевчук. — Усе це є необхідними умовами розвитку демократичного суспільства. Тому одне із завдань законопроекту — пов’язання в єдиний навчальний простір середньої, професійної та вищої освіти та приведення їх у відповідність до вимог ринку праці, що дасть можливість людині бути конкурентоспроможною на ринку праці та впевненіше почуватися в житті». Не менш важливим у законопроекті є впровадження в країні так званої Національної рамки кваліфікацій, системного та структурованого опису кваліфікацій, освітньо-кваліфікаційних рівнів та стандартів.
Під час обговорення законопроекту в учасників «круглого столу» виникло чимало запитань і зауважень. Зокрема, викликало подив, як може бути визнано «неформальне навчання» чи як реалізовуватиметься норма законопроекту про те, що людина має навчатися все життя. Окрім того, зазначали народні депутати, в законопроекті не передбачено жодних джерел фінансування запропонованих законопроектом змін. На це автор проекту закону Олег Шевчук відповів, що законопроект розроблявся як рамковий, а механізми впровадження новацій буде виписано окремо.
За підсумками обговорення вирішено створити при комітеті спільну робочу групу із представників народних депутатів та зацікавлених сторін, яка доопрацьовуватиме законопроект із урахуванням висловлених пропозицій та зауважень.