Ранкове засідання 23 жовтня
Народні депутати схвалили в цілому як закон зміни до держбюджету на 2009 рік, які стосуються виділення коштів для будівництва мосту через Дніпро в Запоріжжі. За словами заступника голови Бюджетного комітету Олександра Пеклушенка, будівництво цієї автомагістралі, яке здійснюється з 2004 року, стало одним із найпекучіших питань не лише для Запоріжжя, а й для всієї країни. До того ж актуальність будівництва цього мосту посилюється тим, що цілком вписується у підготовку до футбольного «Євро-2012». Законопроектом передбачається спрямувати на ці цілі 500 мільйонів гривень зі Стабілізаційного фонду. Також у цілому схвалено зміни до деяких законодавчих актів стосовно вдосконалення організаційно-правових основ виявлення, попередження і припинення діяльності організованої злочинності та корупції. У першому читанні підтримані зміни до деяких законів щодо участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики, вирішенні питань місцевого значення. За словами міністра юстиції Миколи Оніщука, урядовий законопроект спрямований на створення законодавчих підвалин для закріплення прав громадян України та інституту громадянського суспільства на участь в управлінні державними справами й справами місцевого самоврядування. Ці права, зауважив він, пропонується забезпечити шляхом внесення змін до законів про місцеве самоврядування та місцеві державні адміністрації, котрі передбачають забезпечення можливості проведення громадської експертизи діяльності відповідних державних установ та органів місцевого самоврядування, створення громадських рад при відповідних органах державної влади та місцевого самоврядування; запровадження механізму консультацій із громадськістю при ухваленні тих чи інших рішень відповідними органами.
Невдача спіткала три законопроекти, що стосувалися діяльності місцевого самоврядування: про внесення змін до статті 12 Закону «Про місцеве самоврядуванні в Україні» (стосовно посвідчення сільського, селищного, міського голови); про внесення змін до закону про місцеве самоврядування (щодо повноважень) та про внесення змін до деяких законодавчих актів (стосовно діяльності всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування).
Далі парламентарії розглянули урядовий та депутатський законопроекти про внесення змін до Закону «Про теплопостачання». Як зазначив перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань ПЕК, ядерної політики та ядерної безпеки Сергій Тітенко, під час розгляду урядового документа його не підтримав жоден член комітету. Тож парламентарії створили робочу групу, до якої увійшли представники профільного міністерства, вона й підготувала альтернативний документ. І хоча він, за словами парламентарія, потребує доопрацювання, сесія 326 голосами підтримала його в першому читанні.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.