Черговими несподіванками розпочався творчий звіт майстрів мистецтв та художніх колективів Кіровоградської області, який відбувся 16 жовтня у Національному палаці мистецтв «Україна». Перша його складова — виставка професійних художників та майстрів декоративно-ужиткового мистецтва мала відкритися о 17-й годині. Проте двері до палацу відкрили чомусь лише о 17.30. На оглядини виставки залишалося лише півгодини. Поспішаючи, штовхаючись у фойє, глядачі, щоб не запізнитися, поквапилися до зали, де о 18-й годині мав розпочатися звітний концерт. Та даремно вони хвилювалися. Початку концерту їм довелося чекати майже 40 хвилин! Про одну з причин такого запізнення — в кінці цієї розповіді.

 

В експозиції виставки «Цілющі джерела» були представлені твори багатьох майстрів декоративно-ужиткового мистецтва Кіровоградщини. Набільше було тут умільців вишивання, художньої обробки дерева, різблення, кераміки, лялькарства та ін. Багато було також цікавих картин членів обласної організації Спілки художників України в експозиції «Барви степу».

Звітний концерт «Благословенна ти, земля Кіровоградська» розпочався хореографічною композицією «Там, де Ятрань круто в’ється». Назва твору — від  річки, яка протікає в області.

У цьому першому номері організатори одразу засвітили на сцені своїх яскравих виконавців. Серед них були: лауреат міжнародних конкурсів і фестивалів, володар Гран-прі ІІ Всеукраїнського фестивалю-конкурсу народної хореографії імені Павла Вірського народний хореографічний ансамбль «Пролісок» Кіровоградського комплексу гуманітарно-естетичного профілю, до складу якого входить гімназія-інтернат-школа мистецтв (художній керівник — народний артист України, професор А. Коротков), і балет академічного театру музики, пісні і танцю «Зоряни» обласної філармонії (балетмейстер — Г. Маяраш), лауреат міжнародних конкурсів і фестивалів, народний художній колектив України хореографічний ансамбль «Росинка» Кіровоградського обласного центру дитячої та юнацької творчості (керівник — заслужений працівник культури Г. Чайковська). Ось які творчі колективи має Кіровоградщина! І це ще не все!

Окрасою області і прикрасою звітного концерту був і дитячий хор «Елегія» Кіровоградської музичної школи №3. Цей, до речі, юний колектив — володар срібної медалі Все світніх хорових ігор-2008 (м. Грац, Австрія). Його керівник — А. Васильєва.

Якщо вже казати про найяскравіші творчі колективи, що є в області і взяли участь у концерті, не можна не назвати духовий і симфонічний оркестри та фольклорний гурт Кіровоградського музичного училища.

Окрім згаданого театру «Зоряни», кількох солістів честь і високу виконавську майстерність колективів обласної філармонії успішно відстоював її камерний оркестр «Концертино». Сподобався глядачам виступ і муніципального камерного хору м. Кіровограда, лауреата міжнародних конкурсів (диригент — заслужений діяч мистецтв України Ю. Любович).

Має область чудові самобутні творчі колективи при Будинках культури, як-от «Горлиця», «Барвінок», «Заспів», та чимало інших.

На високий виконавський рівень весь концерт допомогли піднести кіровоградчанка, солістка Національної опери України імені Т. Г. Шевченка, народна артистка України Л. Забіляста та художній керівник театру «Зоряни» і його солістка народна артистка України А. Червінська. До речі, вона була лауреатом конкурсу «Голосу України» під час попередніх творчих звітів.

Кіровоградці представили на вимогливий глядацький суд у столиці цілу низку цікавих міських, районних і сільських народних ансамблів і хорових колективів. Особливо помітною була участь у концерті представників народного аматорського театру Рівненського сільського Будинку культури. Саме вони чудово виконали вокально-хореографічну композицію «Дарю золото й срібло, щоб завжди було в сім’ї добро!»

Завершився концерт прекрасною піснею В. Скляра «Земля Кіровоградська». Вона прозвучала і пом’якшила перерву у концерті перед цим останнім номером, коли на сцену вийшов Президент України Віктор Ющенко. Він оглосив своє традиційне привітання учасникам звіту і вручив нагороди та посвідчення про присвоєння відповідних творчих звань низці працівників культури і мистецтва області. То чи не з цієї причини і була затримка з початком концерту? Утім, цього разу вшановували відзначених бурхливими і вдячними оплесками майже всі учасники звіту, які перебували в цей час на сцені. Це було добре!

І останнє. Хто готував творчий звіт і відповідав за нього? У проспекті вказувалося: виставку підготувала група діячів, першою серед яких — начальник обласного управління культури і туризму, заслужений працівник культури Н. Овчаренко. Серед тих, хто готував «святковий концерт», перший — головний режисер-постановник, народний артист України, професор А. Коротков. Н. Овчаренко значилася як консультант. Мабуть, у цьому теж щось є — довіра до обласних митців, майстерність яких —найвищого гатунку.