Уперше за часи існування української митниці свій рівень знань і теоретичну підготовку демонстрували начальники всіх митниць країни під час проведення іспиту в Хмельницькому центрі підвищення кваліфікації та перепідготовки кадрів митних органів України. Хоча цей навчальний заклад постійно стежить за тим, щоб рівень загальнотеоретичної та практичної підготовки кожного митника зокрема і служби загалом завжди був на висоті, цього разу він підготував незвичне випробування. Утім, до двійок справа не дійшла. А голова митної служби Анатолій Макаренко був приємно вражений високим рівнем знань своїх підлеглих.

Для фахівців Хмельницького центру проведення таких екзаменів — не новина. Усі, хто вперше потрапляє на роботу до митних органів, незалежно від освіти, зобов’язані саме тут пройти своє перше професійне навчання, після якого — незмінне тестування. До того ж ця практика стосується не лише новачків. Постійно підвищувати свою кваліфікацію в центрі зобов’язані всі заступники начальників митниць, начальники митних постів, керівники та інспекторський склад різних відділів та підрозділів. Щороку тут навчаються до півтори тисячі митників. Наскільки серйозно поставлено навчальний процес, свідчить хоча б те, що в закладі післядипломної освіти діють кафедри спеціальних дисциплін, організаційно-правових основ діяльності митних органів, організації боротьби з порушеннями митного законодавства та протидії тероризму, дистанційного навчання з митної справи.
А чи корисні для слухачів лекції та практичні заняття, кожен може вирішити сам. Адже перед початком занять усі проходять тестування, щоб визначити, з яким багажем прийшли. А вже після закінчення курсів — іспит. Отож порівняти результати, побачити, чого навчився, нескладно.
Погони навчанню не завада
— Донедавна всі ці правила стосувалися підлеглих начальників митниць. Що ж до самих керівників, то якось само собою передбачалося, що вони й без того повинні знати все, — розповів заступник голови Державної митної служби України Павло Пашко. — Але чи справді це так? Якщо правило підтверджувати свій рівень знань обов’язкове для всіх митників, то чи варто робити виняток для начальників?
Хоча на митниці переконані: до підбору керівних кадрів тут ставляться з особливою відповідальністю, адже надто важливі для держави завдання виконує ця інституція, і покладатись лише на випадок тут просто не мають права. Та не секрет й інше: різноманітні повсякденні адміністративно-господарські та організаційні клопоти забирають стільки часу, що до книжок та підручників далеко не в кожного руки доходять. Тож нерідко теоретичні знання підміняються практичним досвідом, а робота з підручниками — спілкуванням із людьми. От тільки чи завжди на користь це службі та й самим керівникам?
У центрі переконують: розробляючи екзаменаційні питання, тут хотіли не так поставити у глухий кут керівників, як дати їм можливість продемонструвати, що вони по праву займають свої високі посади. Але для підстраховки нікому не завадило таки зазирнути в конспекти та підручники.
Підказки і шпаргалки заборонені
У центрі дуже серйозно підійшли до цього тесту й розробили спеціальний перелік можливих запитань саме для цієї категорії службовців. Щоб полегшити завдання і не примушувати кожного довгі години проводити в пошуках істини, одразу дали і правильні відповіді. Якщо врахувати, що загальний обсяг розробки становить шістсот запитань та відповідей на них, то можна вважати, що до цілої низки монографій та наукових розробок, випущених викладачами та співробітниками центру, додався ще один своєрідний довідник практика. До того ж уся ця інформація була заздалегідь розміщена на інтернет-сторінках центру, тож навчайся, готуйся, будь завжди у формі.
На іспит прибули майже півсотні начальників митниць, і зовні ніхто не показував особливого хвилювання. Та це й зрозуміло, адже в більшості на плечах генеральські погони, а це означає, що керівники пройшли всі професійні щаблі, мають і добрий досвід, і витримку.
— Але коли сідаєш за парту, все одно почуваєшся якщо не школярем, то студентом, — зізнався начальник Ягодинської митниці Василь Шайда. — Хоча я, приміром, складаю іспити в центрі не вперше. Свого часу проходив тут навчання як начальник підрозділу. А два роки тому — знову навчання і тестування, але вже як заступник начальника митниці.
Такий досвід мали переважна більшість екзаменованих. Але коли розпочалося тестування, в аудиторіях все-таки відчувалося певне напруження. Адже потрібно було дати відповіді на сто запитань. До того ж зробити це дуже швидко — на роздуми з кожного було відведено до сорока секунд.
Невстигаючих немає, відмінників — більшість
Як зізнався голова Держмитслужби Анатолій Макаренко, котрий приїхав у центр, щоб особисто перевірити рівень знань своїх підлеглих, він задоволений результатами тестування. Лише п’ятеро отримали оцінку «добре», решта — відмінники. «Це було перше екзаменаційне випробування для службовців такого рівня, коли вони відчули себе не керівниками, а звичайними курсантами — зауважив Макаренко. — Але я сподіваюся, що надалі такий екзамен проводитимемо постійно і щорічно, щоб усі працівники митниці, зокрема й генерали, ніколи не переставали вчитися. А от із тими, хто не прибув на екзамен чи демонструватиме низький рівень знань, розмова буде окрема».
Очільник служби звернув особливу увагу на необхідність теоретичної підготовки всіх митників в контексті «Євро-2012». Адже перші, хто зустрічатиме гостей, представлятиме обличчя держави, стануть саме його підлеглі. Тому було б доцільно провести курси з іноземних мов, випустити короткі словнички з набором найнеобхідніших фраз. Звичайно, важко сподіватися, що вся митниця вільно заговорить різними мовами. Але розуміти мову країни-сусіда — не примха, а професійний обов’язок митника.
Ще один екзамен — під час колегії
Про це і ще про цілу низку важливих для митниці завдань ішла мова й на виїзній колегії Держмитслужби, проведеній на Хмельницькій митниці. Перед нею під час зустрічі з журналістами Анатолій Макаренко зазначив, що цей рік був надзвичайно важкий для відомства. Криза, котра позначилась на всіх галузях економіки та торгівлі, не могла не зачепити митної безпеки держави. Статистика свідчить: падіння виробництва зменшило обсяги товаропотоків, які було спрямовано в Україну, майже вдвічі. Зрозуміло, що й митні платежі стали менші. Тому службі потрібно було зробити все, щоб не допустити ще більших втрат через проникнення в державу контрабанди, порушення митних правил. Як цей екзамен пройшли митниці — оцінку ставив голова служби.
Відзначено було й те, що протягом останніх місяців життя на митницях усе-таки пожвавилось. Починають зростати обсяги українського експорту, зокрема олійних культур, зернових. Поступово відновлює поставки й металургійна галузь. Тож є сподівання, що у служби додасться роботи, а до бюджету надійдуть такі потрібні кошти.
Попри всі економічні перепони, наша митниця намагалась бути активною і динамічною. Останнім часом було підписано цілу низку три- та двосторонніх договорів про співробітництво із країнами-сусідами. Українська митниця успішно інтегрується у світовий митний простір, протидіючи контрабанді та тероризму в різних його проявах. Тож наскільки впевнені будуть її кроки в майбутнє, залежатиме і від рівня професійної підготовки кожного митника.