Не назвою, а, певно, епіграфом до творчого звіту майстрів мистецтв і художніх колективів Житомирської області був вислів: «Звітує піснями тобі, Україно, квітуче Полісся — земля Жита і Миру». Він був на афіші біля Національного палацу мистецтв «Україна», де 20 жовтня складали свій іспит житомиряни, чомусь аж на останній сторінці програмки і електронних табло у залі перед початком концерту. І ведучі у своєму вступному слові наголосили: «Україну вітає Поліський край». Ними були визначені основний зміст і спрямованість звіту — показати загальноукраїнську і місцеву народну творчість та мистецтво, якими вони є, як їх там зберігають, шанують і розвивають.

 

А до звітного концерту глядачі мали можливість ознайомитися з виставкою самобутніх виробів народної творчості та традиційних народних ремесел. На ній демонструвалися цікаві роботи: декоративний розпис на бересті, іконопис, традиційна вишивка, бондарство та інші. Тут же за старими верстатами кілька майстринь відтворювали процеси традиційного ткацтва та килимарства. Зацікавленість відвідувачів була такою, що до деяких експонатів не можна були проштовхнутися.

А потім було трохи метушні... У пошуку програмок концерту.  Їх виготовили у формі книжечки і, мабуть, у незначній кількості. Авторові цих рядків довелося випрошувати у тих, кому пощастило. А без програмки як напишеш про те, що відбувалося у палаці. Бо хіба можна на слух правильно назвати і твори, і виконавців. Утім, відсутність достатньої кількості програмок позначилася наприкінці концерту...

А на його початку (із запізненням всього на 15 хвилин) до глядачів звернувся Президент України, який попросив їх сприймати ці звітні концерти не як вечори дозвілля чи відпочинку, а як ідею, можливість відчути, що є, живе наше українське слово, наші пісні й танці, наше мистецтво, традиції, ужиткова творчість тощо. Віктор Ющенко вже традиційно вручив групі діячів культури та мистецтв області високі державні нагороди і посвідчення про присвоєння почесних звань.

Розпочали житомиряни свій звітний концерт прологом —духовним твором Є. Станковича «Отче наш», який глядачі слухали стоячи. Він задав урочисту і святкову тональність усьому вечору. А потім житомиряни показали свою малу батьківщину двома чудовими номерами: вокально-хореографічною композицією «Наш Поліський край», 

«Моя ти земле калинова» А. Пашкевича і В. Яремчука та «Поліською кадриллю». Їх виконали чудові колективи — народний хор та ансамбль танцю Житомирського училища культури і мистецтв ім. І. Огієнка та фольклорний ансамбль національного обряду «Родослав».

Перед виконанням української народної пісні «Ой там, за лісочком» ведучі запропонували привітати присутнього в залі житомирянина, відомого митця Анатолія Авдієвського, який є автором обробки виконуваної пісні. Щедрими оплесками глядачі підтримали цю пропозицію.

Потім артисти повернули глядачів до нашої сумної історії. Піснею «Голодомор» на музику О. Гавриша і слова О. Демиденка у виконанні лауреата Всеукраїнських конкурсів та фестивалів Костянтина Гільченка вони вшанували пам’ять жертв подій 1932 —1933 рр. Пісня звучала на фоні сценічного відтворення того страшного минулого.

Не забули житомиряни і про ще одну сторінку нашої минувщини — козацтво. Про нього нагадав кобзар, заслужений працівник культури України Микола Нечипоренко своєю піснею «Дума про Гонту». За ним на сцені панували тріо бандуристок «Росава» Житомирської обласної філармонії і зразкової капели бандуристок «Веснянка» школи мистецтв м. Малина.

Лише одну пісню «А льон цвіте» виконав прославлений Поліський ансамбль пісні і танцю «Льонок» (художній керівник та головний диригент — народний артист України Іван Сльота). Композиції «Господиня», яка значилася у програмі і мала бути виконана, чомусь не було. Проте і однієї пісні було достатньо, щоб переконатися, що є, працює, творить цей оригінальний і неповторний колектив.

Так само можна сказати і про відомий ансамбль «Сонечко» школи хореографічного мистецтва м. Житомира (керівники — народні артисти України Михайло і Татяна Гузуни). На наше щастя, також живе, світить і не згасає цей прекрасний колектив.

Чудовим, веселим і жартівливим був у концерті фольклорно-етнографічний блок «Єднайся, Поліська родино!». Приємно, що його виконували самодіяльні актори літнього й навіть похилого віку. Брав участь у виконанні цього широкомасштабного дійства і, мабуть, рідкісний для України творчий колектив — народний аматорський хор медичних працівників обласної клінічної лікарні. Але більшість виконавців і цього блоку, і всього концерту, між іншим, були діти, молодь. А отже, народна творчість на Житомирщині житиме, зберігатиметься!

До речі, про недостатню кількість програмок. Це дійство багато глядачів, певно, зрозуміли як фінальний номер і почали залишати залу. А той, хто мав їх, бачив, що ще  буде п’ять номерів.

А тим часом режисерсько-постановча група вивела глядачів з глибин народної творчості до космічних висот хореографічною композицією «Космонавти живуть на землі». У ній мовою жестів житомиряни передали всю складність життя і діяльність свого прославленого земляка Сергія Корольова і розвиток космонавтики взагалі. Виконувало композицію згадане дитяче «Сонечко». Діти були виконавцями і завершальних номерів «Чатануга ту-ту» (зразковий хор «Глорія» Житомирської музичної школи №1), «Бердичівські балагури» (циркова школа м. Бердичева), «Гопак» («Сонечко»).

Завершили звіт житомиряни піснею про свій край К. Яновського і В. Савченка «Калинові острови», яку виконали всі учасники концерту, а глядачі слухали її стоячи.

Підготували цей чудовий концерт головні режисери-постановники — народний артист України, головний хореограф фольклорного ансамблю «Родослав» Рафаїл Малиновський, художній керівник обласного музично-драматичного театру Наталія Тімошкіна та інші майстри мистецтв. Очолював режисерсько-постановчу групу начальник управління культури і туризму облдержадміністрації Василь Врублевський.