
— Нам просто соромно було дивитися, — розповідає директор новоствореного департаменту садівництва «Маїс» Олександр Самойленко, — як на Черкащину, батьківщину видатних учених-помологів Симиренків, край, де споконвіку щедро родили сади, завозять імпортні яблука, груші, навіть горіхи. «Невже ми не здатні вирощувати свої фрукти?» — запитали ми себе і розпочали підготовку до закладання саду інтенсивного типу на крапельному зрошенні.
Перш ніж на відведену у Чигиринському районі ділянку землі привезли з-за кордону саджанці яблунь, маїсівці встигли побувати на десятках семінарів і в Україні, і за її межами. Бо, як не крути, а зарубіжна селекція у садівництві випередила нашу на півстоліття. Набравшись досвіду у молдавських, польських, французьких майстрів вирощування найкращих сортів яблук, абрикос, груш, черкащани розбили сад на площі понад 100 гектарів.
— Першого року, — веде далі головний «творець» саду Олександр Самойленко, — ми висадили близько 200 тисяч саджанців. Звичайно, дуже переживали: як приживуться, перезимують наші яблуньки. Непокоїлися за щойно змонтовану систему зрошення — чи не дасть збій, не підведе. Слава Богу, все обійшлося. Саджанці вкоренилися, зміцніли, навесні дружно зацвіли. А восени зачервоніли першими соковитими плодами.
Окрилені успіхом, маїсівці вирішили розширити площу під сад, а заодно закласти й свій розсадник. Під час однієї із закордонних поїздок побачили, як вирощується фундук, і загорілися ідеєю мати таку само високоприбуткову культуру. Завезли й саджанці фундука.
— Тепер у нашому власному розсаднику, — долучається до розмови головний технолог департаменту садівництва Станіслав Мельник, — понад 100 тисяч саджанців яблуні і груші. Є ще 35 тисяч саджанців волоського горіха.
Коли ми побували у саду «Маїсу», там саме закінчували збирання яблук сортів Голден Делішес, Гала, Чемпіон, Флорін. Перед цим зняли плоди груш сортів Конференція і Гортензія.
— Вінчає осінній яблучний «парад» знаменитий Ренет Симиренко, — завершує свою розповідь Олександр Самойленко. — Колись цей неперевершений за смаковими якостями сорт, виведений у Млієві легендарним Левком Симиренком, підкорив на міжнародній виставці у Парижі всю наукову еліту помологів. Ренет Симиренко довгий час був візитною карткою аграрної Черкащини. Тепер наше завдання — повернути славу улюбленому всіма сорту, відродити садівництво Шевченкового краю.
На знімку: працівниці саду Ольга Золотар (зліва), Лідія Горбей та директор департаменту садівництва агропромислової компанії «Маїс» Олександр Самойленко.
Фото автора.