Справа про згвалтування дітей стала своєрідним «детектором моралі» для українського суспільства, політиків та правоохоронців у тім числі. Не беруся стверджувати, що згвалтування не було чи таки було. Не беруся стверджувати, що в оргіях брали участь народні обранці й водночас не можна заперечувати цього факту, доки не закінчено слідство. Проте є чимало запитань, які не дають заспокоїтися сумлінню.
Чому міліція не відкривала кримінальну справу?
Перша заява від матері потерпілих надійшла в органи внутрішніх справ ще у квітні цього року, однак міліція не зреагувала на неї. У травні вона повторно звернулася в Дарницьке РУ МВС. Але історія повторилася з тим самим фіналом. І лише після втручання народних депутатів, коли справа набула широкого розголосу, працівники міліції порушили кримінальну справу, а підозрюваного затримали і взяли під варту.
Чому так довго правоохоронці пробували заплющувати очі на звернення матері? Чому їхня бездіяльність так і залишається непокараною? Генеральний прокурор Олександр Медведько на сесії у своєму виступі підкреслив: нікого з них «станом на 19 жовтня до відповідальності не притягнуто».
Проте міністр внутрішніх справ Юрій Луценко, на відміну від інших випадків, мовчить, ніби набрав у рот води, і навіть пробує виправдати підлеглих. Проте і до нього є запитання.
Чому Юрій Луценко відкрив таємницю усиновлення?
Після того, як перші інформаційні «зливи» з’явилися на інтернет-сайтах, і стало зрозуміло, що секс-скандал переростає в політичний, міністр внутрішніх справ Юрій Луценко провів прес-конференцію і... розкрив таємницю усиновлення. Чим порушив закон. Чи, може, він вважає, що міністру все дозволено? Чи, може, так він давав зрозуміти «фігурантам у справі», що зробить усе, щоб зам’яти скандальну історію, попри гасло, під яким ішов на вибори: «Закон — один для всіх!»?
Хто назвав імена дітей?
Сьогодні про маленьких жертв трагедії відомо все — навіть їхні імена і школа, в якій вони навчалися. Хто й навіщо «злив» про них інформацію в Інтернет, розміщував їхні фото? Невже для того, щоб вони перестали давати покази, які псують «честь мундира» деяких політиків? Вінницька правозахисна група вже звернулася до Ради Європи, щоб ця авторитетна організація допомогла знайти притулок дітям в одній із європейських країн.
Замість післямови
Ціла серія публікацій, розміщених на сторінках інтернет-сайтів, пробує прив’язати «справу педофілів» до президентських виборів. У «гру» вступили навіть деякі російськомовні видання, які щедро надають свої полоси під піар-кампанії вітчизняних політиків, що прагнуть отримати президентську булаву. І це — свідчення того, що у справі про згвалтування дітей не так все просто. І що політики таки можуть фігурувати у справі як співучасники страшного злочину.
Окрім того, хочеться звернути увагу й на те, що була кинута тінь на славетну оздоровницю «Артек». Адже після заяв декого із народних депутатів ця тема була домінуючою в іноземних засобах масової інформації. Хто понесе відповідальність за ті збитки, яких зазнає улюблене місце відпочинку багатьох поколінь не тільки українців.
А тому сьогодні треба знайти відповідь передусім на такі запитання: як бути із законом? Врешті — з мораллю? Чи, може, уже суспільство забуло, що існує сумління?