Голова Верховної Ради Володимир Литвин переконаний, що майбутні президентські вибори мають підтвердити демократичний курс України.
Про це він заявив під час зустрічі з Генеральним секретарем Ради Європи Торбйорном Ягландом.
«Переконаний, що президентські вибори мають підтвердити демократичний курс України. Це потрібно для України, її народу, її майбутнього, — сказав В. Литвин. — Переконаний, що це також буде свідченням стабільності й для європейського співтовариства, прискорить перехід співпраці з європейськими структурами в нову якість».
В. Литвин запевнив Т. Ягланда, що український парламент і він особисто докладуть усіх зусиль, аби відносини України з Радою Європи динамічно розвивалися.
Україна, зазначив Голова Верховної Ради, надає великого значення співпраці з європейськими інституціями, і висловив переконання, що Україна разом із Радою Європи «можуть багато зробити для її активізації».
У свою чергу, Т. Ягланд назвав Україну важливою для Європи країною, яка, за його словами, відіграє важливу роль на континенті. Рада Європи, зазначив він, і надалі надаватиме Україні допомогу в здійсненні демократичних реформ.
***
Голова Верховної Ради Володимир Литвин вважає за необхідне змінити низку положень нового закону про внесення змін до законодавства про вибори Президента України, переглянувши норми, які не є демократичними.
Під час зустрічі з Генеральним секретарем Ради Європи Торбйорном Ягландом В. Литвин, відповідаючи на запитання, сказав, що доручив профільним парламентським комітетам опрацювати рішення Конституційного Суду стосовно згаданого закону і з урахуванням висновків Суду внести відповідні законодавчі пропозиції на розгляд парламенту на наступному пленарному тижні. «Ми зобов’язані виконувати рішення Конституційного Суду», — наголосив керівник парламенту.
«Одночасно я пропонуватиму Верховній Раді врахувати ширше коло пропозицій, ніж висловлені Конституційним Судом. Необхідно подивитися на норми, які не є демократичними», — зазначив він.
Серед таких положень, на думку В. Литвина, зокрема, право виборчих комісій своїм рішенням усувати з виборчих дільниць спостерігачів, довірених осіб і представників засобів масової інформації. «Є ще декілька питань, на які необхідно звернути увагу в ході опрацювання цього закону», —сказав він.
Керівник парламенту вважає негативним той факт, що зміни до законодавства вноситимуться у період виборчої кампанії. Водночас, зауважив В. Литвин, «ми в процесі становлення демократії і шукаємо кращі шляхи».
***
Голова Верховної Ради України Володимир Литвин вважає ключовою проблемою для країни неповагу до Конституції України і вважає доцільним ввести кримінальну відповідальність за її невиконання.
«Це ключова проблема для України, оскільки Конституцію порушують Президент, Прем’єр-міністр і Верховна Рада», — заявив він у середу під час зустрічі з Генеральним секретарем Ради Європи Торбйорном Ягландом.
Відповідаючи на запитання, 
В. Литвин зазначив, що Україні «потрібна реформа не Конституції, повинна бути культура поваги до конституційних приписів». «Необхідно ввести кримінальну відповідальність за невиконання Основного Закону. Тоді не буде актуальною тема внесення змін до Конституції перед президентськими виборами», — підкреслив керівник парламенту. Головне, на переконання В. Литвина, «примусити владу виконувати Конституцію», а наміри її змінювати, за його словами, є «бажанням уникнути політичної відповідальності за стан справ у країні».
Прес-служба Верховної Ради України.