Про численні негативні наслідки для країни від ухвалення закону про підвищення мінімальних зарплат і пенсій депутатів намагався застерегти заступник міністра фінансів України Володимир Матвійчук.
З виступу В. Матвійчука у парламенті:
— Додаткові видатки на реалізацію законопроекту становитимуть у 2009 році 8,1 млрд. грн., у 2010-му — проти проекту бюджету — 71,2 млрд. гривень. Неінфляційних джерел фінансування цих додаткових видатків у бюджеті немає, так само як немає доходів, щоб профінансувати такі додаткові видатки.
Оскільки здійснити запозичення у таких сумах не буде можливості, то забезпечити такі додаткові видатки можна лише за рахунок скорочення вчителів, лікарів, працівників культури, відповідно закрити школи, клуби, фельдшерсько-акушерські пункти на селі та інші бюджетні установи.
Всього потрібно буде скоротити 1,6 млн. посад у бюджетній сфері, або 45 відсотків.
Думаю, що душа у кожного працівника школи, клубу, лікарні, ФАПу, дитячого дошкільного закладу здригнеться від того, що необхідно очікувати скорочення у такий тяжкий час. Думаю, що сьогодні багато працівників промислових підприємств, сільськогосподарських підприємств, підприємств сфери обслуговування також здригатимуться від того, що в умовах кризи забезпечити таке різке підвищення мінімальної заробітної плати не можна буде за рахунок доходів підприємств. Це можна здійснити лише за рахунок скорочення працівників, здійснення зрівнялівки в оплаті праці, коли фахівець отримуватиме як за некваліфіковану працю. Таке рішення призведе до масового банкрутства підприємств.
Сьогодні всі 14 млн. пенсіонерів, напевно, волають: не забирайте через інфляцію наші копійки, а прийняття цього закону саме до цього й призведе.
Шановні народні депутати! Наш трудолюбивий народ не заслуговує того, щоб з нього робили заручника політичних ігор.
І останнє. Цей законопроект не відповідає Конституції України, оскільки відповідно до статті 95 Основного Закону лише законом про державний бюджет визначаються будь-які видатки держави, їх розмір і цільове спрямування. Верховна Рада не може порушувати Конституцію України, тому не голосуйте за цей закон.