Переможець торгів з ОПЗ обвинувачує Фонд держмайна в привласненні грошей
Фонд держмайна в Україні цього року не виконає план надходжень у держбюджет, вважають експерти. Важливі об’єкти дедалі важче продати, і не тільки тому, що їх ціна падає. Річ у тім, що чергові факти порушення українського законодавства, пов’язані зі скандальною історією майже місячної давнини навколо приватизації Одеського припортового заводу, просто відлякують вітчизняних та іноземних інвесторів, які побоюються грати в азартні ігри з українською державою.
Днями невизнаний ФДМ переможець торгів ТОВ «Нортіма» знову заявило «про цілковите обурення непослідовними діями Фонду державного майна України, пов’язаними з приватизаційним конкурсом з ВАТ «Одеський припортовий завод». Зокрема, тим, що Фонд держмайна безпідставно користується коштами, які є конкурсною гарантією, перерахованою компанією.
«Крім того, що на порушення «Положення про порядок проведення конкурсів з продажу пакетів акцій акціонерних товариств» приватизаційне відомство відмовилося визнавати нашу компанію переможцем приватизаційного конкурсу з продажу державного пакета акцій ВАТ «Одеський припортовий завод», ФДМУ станом на сьогодні не повернув ТОВ «Нортіма» 400 млн. грн., внесених як конкурсна гарантія для участі в приватизаційному конкурсі з продажу 99,567 відсотка акцій ВАТ «ОПЗ», — зазначено в заяві.
При цьому компанія посилається на наказ Фонду держмайна України №1532 від 29 вересня 2009 року «Про результати конкурсу з продажу акцій ВАТ «Одеський припортовий завод». У ньому міститься розпорядження Департаменту фінансової роботи ФДМУ щодо повернення конкурсної гарантії учасникам вищезгаданого конкурсу — зокрема, про повернення товариству з обмеженою відповідальністю «Нортіма» 400 млн. грн., перерахованих цією компанією на рахунок ФДМУ 18 вересня.
«Вважаємо такі дії Фонду державного майна України незаконними, —  каже офіційний представник «Нортіми» Роман Жуган. — ФДМУ продовжує практику правового нігілізму і систематично порушує українське законодавство, чим завдає непоправної втрати іміджу України в очах міжнародного інвестиційного співтовариства».
Заставу в розмірі 400 млн. грн., внесену для участі в конкурсі з продажу ОПЗ, поки що отримав лише один із трьох учасників — російське ТОВ Азот-Сервіс, що є «дочкою» афільованого з російським Газпромом ВАТ СИБУР Холдинг. При цьому ФДМ стверджує, що проблема має тимчасовий характер і пов’язана з якимись технічними складнощами Державного казначейства?
Тим часом експерти з питань приватизації, оцінюючи ситуацію, у захваті від «спритності та заповзятливості» чиновників від держави. Так, інтерес до купівлі ОПЗ виявили 14 компаній. Припустімо, подали б заявки і внесли заставу десять із них. Отож, сміються аналітики, 400 млн. грн. множимо на 10, і одержуємо 4 млрд. грн.: «А це стартова ціна заводу, до того ж він все одно залишається в держвласності! Непогано, було б, так?». Вийшло, звичайно, не так: «Учасників виявилося троє, та і одному з них заставу, мабуть, по блату, повернули. Однак і 800 млн. грн. на дорозі не валяються. Тим паче в часи кризи». 
У вівторок Президент України Віктор Ющенко, відкриваючи засідання Консультативної ради з питань іноземних інвестицій в Україні, заявив, що нинішній уряд не здатний провести чесну приватизацію великих об’єктів.
«Те, що відбулося навколо приватизації Одеського припортового заводу, можна прокоментувати коротко: ми сьогодні маємо уряд, який морально не може вирішити приватизацію такого роду об’єктів за законом і об’єктивно», — підкреслив Віктор Ющенко.
За його словами, занадто великий політичний і приватний інтереси використовуються в такого роду проектах, тому за останніх півтора року уряд не зміг провести жодної серйозної приватизації.
А експерти додають, що без припливу іноземного капіталу відновити економіку України неможливо. Банківська система нашої країни перебуває в складному становищі й об’єктивно не має можливості здійснювати кредитування виробничого і торговельного секторів. А дії, які грубо порушили права інвесторів на конкурсі з приватизації ОПЗ, перетворюють Україну на ізгоя.