Вечірнє засідання 20 жовтня
Верховна Рада прийняла Постанову «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування обставин, пов’язаних із звинуваченнями в розбещенні неповнолітніх» (418 «за»). Головою комісії обрано народного депутата Катерину Самойлик (фракція КПУ).
Генеральний прокурор України Олександр Медведько нагадав про те, що чинним законодавством передбачено обмеження гласності судового розгляду у справах про статеві злочини. У кримінальній справі потерпілими є діти і тому необхідно убезпечити їх подальшу долю. «Проте, на жаль, відбувається зворотне, політична заангажованість, надмірна людська цікавість, піар на чужій біді і, як результат, породження чуток, пліток, перекручення фактів, розголошення інформації, яка по закону є таємницею слідства», — зауважив Генпрокурор. І нагадав, що кримінальна відповідальність за розголошення даних досудового слідства ще ніким не скасовувалася.
О. Медведько поінформував про слідчі дії, проведені працівниками Міністерства внутрішніх справ у справі про розбещення дітей в «Артеку». Він наголосив, що факти свідчать про безвідповідальне ставлення працівників Дніпровської районної міліції у м. Києві і слідчого управління та самоусунення з боку керівництва слідчих підрозділів, яких станом на 19 жовтня до відповідальності не притягнуто.
Щодо причетності народних депутатів України до згаданих подій, то О. Медведько зазначив, що перевірка триває. За його словами, до надходження звернення народного депутата Григорія Омельченка ані мати, ані діти про причетність народних депутатів правоохоронні органи не повідомляли. 
Генпрокурор звернувся до ЗМІ, політиків, народних депутатів з проханням утриматися від коментарів і не займатися самостійно розслідуванням цієї справи, оскільки вже завдано непоправної шкоди не лише слідству, а й потерпілим дітям, дитячому табору «Артек» та й державі.
Народні депутати звернулися до Генерального прокурора з проханням дати правову оцінку діям працівників Міністерства внутрішніх справ і передати кримінальну справу у підслідство органам прокуратури.
Міністр внутрішніх справ Юрій Луценко детально поінформував про хід слідства і запевнив, що слідство проводиться об’єктивно. Він повідомив про нові факти, які з’явилися у цій справі. Зокрема, за словами Ю. Луценка, 15 жовтня було допитано потерпілих дітей, хлопчика та дівчинку, які дали покази про ґвалтування батьком та іншими сторонніми особами у Києві та на території «Артека». Також цього дня міліція отримала показ про ймовірну причетність народних депутатів України. «Це було вперше за сім місяців слідства», — заявив міністр. У зв’язку з цим 16—17 жовтня було відтворено обстановку на київській квартирі, де, можливо, проводилися ґвалтування дітей батьком та іншими сторонніми особами, у тому числі, ймовірно, народними депутатами України. Однак слідчий експеримент не підтвердив правоту дитини, яка не впізнала квартиру.
«Ці та інші розбіжності між показами тих, хто проходить у справі, і реальними оперативно-слідчими доказами дозволяють слідству висунути три версії, — зазначив Ю. Луценко. — Перша. Ґвалтування відбувалося батьком. Друга. Ґвалтування відбулося батьком та іншими дорослими особами чоловічої статі. Третя. Про ймовірне створення штучних доказів для шантажу з метою вимагання і отримання матеріальної винагороди». Міністр також повідомив, що за останні декілька днів міліцією зафіксовано факт вимагання двох мільйонів доларів адвокатами потерпілої у народного депутата України від фракції БЮТ. «Це свідчить про цинічне використання біди дітей у політичних іграх», — заявив Ю. Луценко. Щодо причетності народних депутатів міністр сказав так: «З моєї точки зору говорити сьогодні про причетність депутатів можна лише, як про одну із версій, висунутої в ході слідства».
Уповноважений Верховної Ради з прав людини Ніна Карпачова у своєму виступі повідомила: кількість засуджених осіб за злочини проти статевої свободи та статевої недоторканності особи, де потерпілими є діти, за останніх п’ять років становить 3130 осіб. Уповноважений висловила занепокоєння у зв’язку з тим, що Україна стає одним з найпривабливіших напрямків секс-туризму, жертвами якого дедалі частіше стають наші діти, й закликала всі політичні сили країни, усе суспільство об’єднатися навколо подолання цього ганебного явища. 
За підсумками обговорення прийнято постанову про утворення ТСК.
Парламент також прийняв Постанову про призначення чергових виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів у 2010 році (390 «за»). Чергові місцеві вибори відбудуться у неділю 30 травня 2010 року.