Британська сторона підтримує ідею про те, що відносини України з Євросоюзом мають набути характеру стратегічного партнерства, зазначає Голова Верховної Ради України Володимир Литвин.
В інтерв`ю журналістам у Лондоні В. Литвин зазначив, що Великобританія, яка є одним з гарантів безпеки України, підтримує її евроінтеграційні прагнення.
За словами керівника парламенту, під час зустрічей, які відбулися у ході його офіційного візиту до Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії, він відчув підтримку з боку британської сторони ідеї переведення у практичну площину переговорів про Угоду про асоціацію з Євросоюзом та створення зони вільної торгівлі. При цьому В. Литвин зазначив, що вже відбулося вісім раундів переговорів, і, за його словами, «цілком очевидно, що потрібно приймати фактичне рішення».
В. Литвин також висловив переконання, що Будапештський меморандум 1994 року щодо гарантій безпеки України має набути статусу політико-правового документа.
Голова Верховної Ради України зазначив, що зовнішня політика нашої держави повинна будуватися з урахуванням настроїв її громадян та необхідності стабільного розвитку країни. 
***
Голова Верховної Ради України Володимир Литвин переконаний, що ухвалення парламентом у цілому закону про внесення змін до Конституції України (щодо гарантії недоторканності для окремих посадових осіб) відновить довіру народу до влади.
«Я впевнений у головному і визначальному: Верховна Рада має скасувати особливий статус, яким послуговуються сім тисяч людей в Україні», — сказав В. Литвин, коментуючи на прохання журналістів у Лондоні рішення парламенту направити згаданий законопроект на розгляд Конституційного Суду.
***
Голова Верховної Ради України Володимир Литвин наголошує на необхідності виконання ухваленого парламентом закону про підвищення мінімальних соціальних стандартів.
«Я переконаний, що тут немає чого коментувати, а потрібно виконувати цей закон. Адже всі одностайні у тому, що люди не можуть вижити, отримуючи мізерні зарплати і такі само мізерні пенсії», — сказав В. Литвин у Лондоні, коментуючи на прохання журналістів прийнятий Верховною Радою закон про прожитковий мінімум та мінімальну заробітну плату.
Другим кроком, на його думку, має стати «предметна робота над бюджетом з урахуванням закладених параметрів і підходів щодо державних соціальних стандартів — прожиткового мінімуму і мінімальної зарплати».
Водночас Голова Верховної Ради України пожалкував, що парламент не підтримав ініційовану ним постанову про недопущення порушень прав на працю та оплату праці в умовах фінансово-економічної кризи, якою, серед іншого, передбачалося вважати неприпустимим порушення прав громадян на працю та оплату праці шляхом зупинення виробництва, скорочення чисельності працівників підприємств, зменшення розмірів оплати праці таких працівників, примушення їх до оформлення відпусток без збереження зарплати.
Прес-служба Верховної Ради України.
Баронеса Хайман (праворуч), Голова Верховної Ради України Володимир Литвин (у центрі), народний депутат України від фракції БЮТ Наталія Королевська (ліворуч) під час зустрічі в рамках офіційного візиту до Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.