Як відомо, Президент України подав на суд громадськості власний проект нової редакції Основного Закону, ще й зобов’язав його обговорювати. Зробив це наш гарант просто з любов’ю до конституційного творення чи це така передвиборна фішка: піти на президентські перегони з новою Конституцією й виграти їх?
Аналіз усіх «новацій» президентського проекту Конституції, журналістські роздуми щодо правильності бачення ним, Віктором Ющенком, майбутнього нашої держави — в жовтневому числі парламентського журналу «Віче», який щойно вийшов друком.
На сторінках свіжого номера чимало уваги приділено стану вітчизняної освіти, перманентна реформа якої триває ще з пріснопам’ятної перебудовної епохи. Нині притчею во язицех стало запровадження Болонської системи. Надто вже прагнемо, щоб усе в нас було по-європейськи. Запровадили дванадцятирічну середню освіту, а знання оцінюємо аж за дванадцятибальною системою. За опитуванням Центру Разумкова, нинішні перетворення в освіті майже 50 відсотків респондентів називають малокерованим та непідготовленим процесом, імітацією реформ. Звідси й невтішний висновок: за роки незалежності освіта погіршилася.
Чому майже 40 відсотків 14—18-річних українців регулярно споживають напої «під градусом». Як зупинити подальше зростання в нашій країні пивного буму? У цьому винна нав’язлива реклама чи убогість дозвілля переважної частини населення держави? А можливо, відсутність соціальної культури та найактивнішої пропаганди здорового способу життя? Вихід із вельми непростої ситуації, що склалася, у жовтневому числі «Віча» шукають разом із журналістами медики, експерти ВООЗ і законодавці.
Ще декілька реальних фактів нашого повсякдення. На будівництві впала стіна, в шахті загинули гірники, в аквапарку завалився дах, у житловому будинку вибухнув газ... Для більшості з нас, на превелике щастя, це лише тривожні рядки з випусків новин. А для начальника Львівського територіального управління Віктора Шайтана — щодення копітка робота, присвячена тому, щоб не просто звести згадані випадки до мінімуму, а запобігти їм геть усім. І тому посадовець, не озираючись боязко на реакцію влади виконавчої та влади законодавчої, чесно й відверто на сторінках свіжого номера парламентського журналу «Віче» говорить про те, що і хто заважають уникнути біди.
Читачі «Віча» знайдуть у жовтневому номері багато корисної інформації для роздумів і висновків, журналісти підкажуть чимало адрес передового досвіду, зокрема щодо становлення і розвитку місцевого самоврядування.
Тож читайте і передплачуйте журнал Верховної Ради «Віче».