Ранкове засідання 21 жовтня
Нову редакцію Бюджетного кодексу направлено на доопрацювання профільного комітету. Таке рішення ухвалили 228 народних обранців. Розглядаючи документ у сесійній залі, парламентарії не підтримали жодної пропозиції Президента, який наклав вето на цей закон. Так само у сесії не вистачило голосів, щоб подолати вето глави держави.
Наразі парламентарії не вважають, що кодекс втрачено. За словами Олега Ляшка (БЮТ), нова редакція кодексу — це лише втілення давньої мрії про сильне місцеве самоврядування. «Ми перейшли від слів до діла. Але через політику і вибори опоненти вважають, що посилення місцевого самоврядування працюватиме на користь однієї політичної сили. Це неправда. Гадаю, місцеве самоврядування має бути міцне, незважаючи на політику», — сказав він. Депутат запевнив, що документ якнайшвидше буде доопрацьовано і внесено на розгляд сесії. «Головне, щоб були під це голоси. Ми над цим працюємо», — сказав Олег Ляшко. А Ксенія Ляпіна («НУ—НС») назвала кодекс «швидко зліпленим, але недоліпленим». «Можливо, він і буде ухвалений після внесення змін, але це буде зовсім інший документ», — зауважила вона.
Народні депутати розглянули і низку постанов. Зокрема, підтримали проекти постанови про рекомендації парламентських слухань на тему: «Шляхи реформування охорони здоров’я та медичне страхування в Україні», про деякі питання управління державним майном, що забезпечує діяльність Верховної Ради, а також про запровадження мораторію на виселення творчих спілок.
Водночас народні обранці в цілому ухвалили проект закону про внесення змін до Закону «Про перелік об’єктів права державної власності, що не підлягають приватизації» (щодо Мінпаливенерго) та затвердили загальнодержавну програму імунопрофілактики та захисту населення від інфекційних хвороб на 2009—2015 роки.
За словами Віктора Коржа (ПР), нині саме інфекційні хвороби є однією з головних причин, що призводять до зниження якості життя, працездатності, інвалідності і навіть смерті. Тоді як під час виконання попередньої програми імунопрофілактики на 2002—2006 роки, за даними Академії медичних наук, рівень захворюваності населення на дифтерію знизився в 2,8 разу, на кір — 6,8, краснуху — 3,4 разу.
Крім того, у першому читанні і в цілому сесія ухвалила зміни до статті 101 Кримінально-процесуального кодексу (щодо участі органів охорони державного кордону в кримінальному судочинстві).
А також народні обранці відхилили проекти Повітряного кодексу та закону про основні засади державної житлової політики.
Натомість за основу ухвалили зміни до деяких законодавчих актів із захисту житлових прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також осіб з їх числа. Як повідомив заступник міністра у справах сім’ї, молоді та спорту Юрій Сизенко, це питання є досить складним і досі неврегульованим. Закон же, зазначив він, передбачає взяття дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які досягли 16-річного віку, на облік громадян, які потребують поліпшення житлових умов.
У першому читанні сесія підтримала також зміни до Закону «Про електроенергетику» (щодо вдосконалення законодавства з питань електроенергетики в частині встановлення та розмежування відповідальності суб’єктів).
Насамкінець народні депутати в цілому підтримали доповнення до статті 3 Закону «Про фермерське господарство» (щодо уточнення родинних стосунків, що дають право бути членами господарства).
На початку ранкового засідання парламентарії привітали своїх колег Ольгу Герасим’юк та Олега Бабаєва з днем народження. Крім того, Голова Верховної Ради Володимир Литвин попросив профільний комітет якнайшвидше розглянути висновки Конституційного Суду і негайно внести пропозиції до закону про вибори Президента з тим, щоб ухвалити відповідні зміни вже наступного пленарного тижня.
Народні депутати України Віктор Тополов, Юхим Звягільський та Анатолій Гриценко (зліва направо).