Грандіозно відзначили сторіччя столичного зоопарку: конкурси, розваги, двометровий торт для гостей та... бійка. «Кілька співробітників вирішили провести акцію протесту проти нинішнього керівника зоопарку Світлани Берзіної. Однак їм не вдалося втілити задумане — протестувальників побили», — розповідає Кирило Трантін, заступник генерального директора столичного звіринцю. Він стверджує: Київський зоопарк перетворився на в’язницю для тварин, де звірів утримують у жахливих умовах. Його підтримують міжнародні та вітчизняні зоозахисники.

Приміром, троє рідкісних білогрудих ведмедів живуть у тісних клітках. «П’ять років тваринам будують новий вольєр. Вони погано почуваються, їм сумно, їм нецікаво. Вони просто виживають. Як у в’язниці», — каже під час прес-конференції Кирило Трантін.
Не краще живеться й «візитівці» зоопарку — слону Бою. За словами пана Трантіна, життю велетня загрожує небезпека: йому вдвічі скоротили раціон, начебто посадили на дієту за рекомендацією фахівців. «Однак жодні фахівці ту дієту не розробляли — йому дають саме лише сіно. Відтак, Бой за кілька місяців схуд майже на тонну і випрошує їжу у відвідувачів», — розповідає співрозмовник:
— Провали на спині бачите? От у нього пішли провали. Той, хто любить нашого слона, одразу побачить, — із жалем каже він, показуючи на останні знімки тварини. — Товстенький симпатичний слон, який у нас був у травні. І що ми маємо до зими.
Працівник зоопарку сумнівається, що всі мешканці звіринця   нормально переживуть зиму. Приміром, самець горили (на знімку) — стадна тварина, але тут живе сам. До того ж — «у холодному голому вольєрі. У в’язниці хоч ковдру видають». Немає, каже, де зимувати й новонародженій зебрі.
Не лише тваринам, а й працівникам зоопарку несолодко: їм не видали ані зимової форми, ані взуття. «За два останні роки зі столичного звіринцю пішло 57 фахівців, із структури закладу виключили науковий підрозділ, немає тут сьогодні й зоолога. Ще одна новація господарювання у зоопарку — на одному з озер із пташника забрано всіх птахів та побудовано по периметру містки для ловлі риби».
Зоопарк залишиться не лише без звірів, а й без працівників
Жахаються стану зоопарку й іноземці. Найбільше їх дивує спроба керівництва установи довести власну участь у Європейській асоціації зоопарків та акваріумів (ЄАЗА), з якої київський звіринець 2007 року виключили за невідповідність стандартам та низку порушень, котрі мали незворотні наслідки.
— Керівництво зоопарку перекручує факти, інформуючи на своєму веб-сайті, що наближається до необхідних стандартів вступу до ЄАЗА. Насправді київський звіринець не має права до 2012 року навіть претендувати на участь в асоціації. Більше того, два тижні тому я отримав листа від ЄАЗА. У ньому зазначалося, що зоопарк не відповідає європейським стандартам утримання та піклування про тварин, — наголошує Джон Руейн, президент організації із захисту тварин Великої Британії.
З’ясувати, що насправді відбувається у звіринці, зоозахисники просять Генеральну прокуратуру. Їх підтримали представники трьох депутатських фракції Верховної Ради України, направивши до ГПУ запит про перевірку інформації про порушення прав тварин та умов їх утримання у Київському зоопарку. Експертів особливо цікавить, куди йдуть кошти на утримання тварин. І додають: якщо не втрутитися у ситуацію, незабаром зоопарк залишиться не лише без звірів, а й без працівників.
Цікаво, що у минулому році чиновники КМДА вирішили взяти під свою опіку тварин зоопарку. Міський голова Леонід Черновецький, зокрема, взявся опікуватися слоном — найдорожчою з тварин. «У нас гине зоопарк, а тварини доживають», — так підсумував результати їхнього піклування Кирило Трантін.
Політика чи піклування про тварин?
Інформацію, зокрема, про проблеми із харчуванням слона під час святкування 100-річчя зоопарку заперечує головний ветеринарний лікар закладу Андрій Марунчич: «Слон нормовано отримує кормові мюслі — суміш вівса, кукурудзи, вітамінів. Крім того, це овочі: банани, буряк, яблука, морква. Слон зараз у дуже гарній кондиції». Однак, як розказав пан Трантін, це їстівне багатство у звіринець привезли, «аби показати журналістам та відвідувачам, що все добре. Та за реакцією тварин було видно, що таких смаколиків вони вже давно не бачили».
На думку заступниці голови КМДА Ірени Кільчицької, заяви проти керівництва зоопарку, «це провокаційні дії, це порушення чиїхось інтересів, чи прибрала повністю всю торгівлю із зоопарку, шумні атракціони... Звісно, ми наступили на інтереси багатьох бізнес-структур», передає «5 канал». З’ясувати, що стоїть за останніми подіями, політика чи піклування про тварин, «Голос України» намагався у прес-секретаря закладу Ірини Головіної. Однак її телефон, на жаль, не відповідав.
Фото надане Міжнародною організацією захисту тварин «SOS».