Змагання на повітряних кулях на кубок голови вінницької ОДА Олександра Домбровського ознаменувалися важливою подією. У приміщенні Вінницького аеропорту Олександр Домбровський,  голова облради Григорій Заболотний та міський голова Вінниці Володимир Гройсман підписали угоду з президентом Київського товариства повітроплавання Владиславом Клименком про виготовлення для Вінниці власної повітряної кулі. Її планують виготовити наступного року. 
Вінницька куля матиме особливість: кошик для пасажирів буде більшим від звичайного, аби в нього можна було заїхати на інвалідному візку. Також на кулі передбачено місце для супроводжуючого. За попередніми оцінками, вартість апарата становитиме 35-40 тисяч євро.
— Я запитав, чи є в Україні ще одна повітряна куля, пристосована для польотів інвалідів на візках, мені відповіли: нема не тільки в нас, а й на теренах колишнього Союзу, — каже Олександр Домбровський.
З бюджету міста чи області на придбання такого знаряддя для польотів не буде затрачено жодної гривні. Повітряну кулю для Вінниці виготовлять за кошти спонсорів.
Анатолій Бельдян, директор Вінницького центру інвалідів на візках, розповів, що їхній центр організовує для людей з фізичними вадами заняття дайвінгом (підводним плаванням). «Ми намагаємося співпрацювати з усіма організаціями, які надають нам допомогу, підтримують морально й матеріально. Співпраця з Київським товариством повітроплавання обнадійлива, інваліди з нетерпінням чекатимуть дня, коли їм нададуть можливість відчути себе в польоті. Повірте, що для них ці відчуття набагато сильніші, ніж для фізично здорових людей».
— З Асоціацією інвалідів ми почали працювати ще рік тому, — каже пілот Київського товариства повітроплавання Сергій Скалько. — Тим самим довели, що фізичні вади не є перешкодою для повітроплавання.
Собівартість одного польоту — 300—400 євро, — зазначив пан Скалько. — Для бажаючих піднятися в небо оплата становитиме приблизно одну тисячу гривень.
Фото автора.