Майже рік cуспільство активно обговорює необхідність передання значної частки владних повноважень на місця. Децентралізація влади сприймається нині широким загалом як рятувальний круг для нашої держави. Колись цей термін був складовою тих чотирьох «Д», що у повоєнні роки вивели Німеччину з колапсу і дали змогу західним німцям наново побудувати одну з найпотужніших у світі економік. Щоправда, за державний устрій вони обрали федерацію, але спеціалісти наголошують, що на те були давні історичні причини.

Нещодавно в Київ з’їхалося понад 250 делегатів з усіх регіонів України на Саміт миру. Його учасниками стали представники місцевих рад усіх рівнів. Потужне представництво бізнес-структур, громадських та благодійних організацій зробили форум об’ємним зрізом усього активного українського суспільства.

Формат саміту передбачав роботу представників різних регіонів у малих групах по 20 осіб. Головною метою організатори бачили об’єднання учасників, делегованих різними громадами. Ідея зустрічі — пошук консенсусу через спільне обговорення основних принципів нової системи владних повноважень. А головне — формування об’єднавчих основ, які організатори умовно назвали «10 заповідей децентралізації».

Кожна група працювала за окремим круглим столом у присутності фасилітаторів, що допомагали тримати обговорення у руслі ефективної комунікації. «Саміт слугує комунікативним майданчиком, який покликаний об’єднати людей незалежно від тих речей, які їх відрізняють один від одного», — прокоментувала Ірина Фурсман з ГО «ІСА-Ukaіne», однієї з організаторів заходу. До речі, фінансово підтримали форум виключно українські громадські та бізнес-структури. Організатори наголосили, що не було залучено жодного іноземного пенса.

Експерти: громада готова для змін

Відкриваючи Саміт миру, голова Черкаської облдержадміністрації Юрій Ткаченко зазначив: «Символічно, що основним організатором заходу стала земля, де починалася українська державність. І зараз усім миром ми повинні висловити свої погляди і зробити так, щоб людина у світі на своїй землі жила вільно і мирно».

Голова громадського руху «За процвітання Черкащини» Наталія Нетовкіна додала: «Європейський досвід показує, що децентралізація влади, сильне самоврядування — це шлях до сильної країни. Це протиотрута проти федералізації, а Україна є і буде унітарною державою».

Андрій Хома — голова координаційної ради саміту — почав зі слів: «Мир вашому дому!» Він наголосив, що нині основне завдання — зміцнення держави.

Захід був багатий на поважних експертів. Так, українська легенда, відомий світовий економіст Богдан Гаврилишин, радник трьох президентів України, зауважив: «Децентралізація надає ті інструменти, що дадуть змогу використати наш багатий людський капітал». Засновник відомої міжнародної школи менеджменту зауважив, що до управління в державі мають прийти люди професійні, патріотичні, етичні — такі, котрі турбуються про суспільне благо і активні у громадському та політичному житті, вміють співпрацювати з іншими та мають практичні досягнення у покращенні життя інших. «Таким можна буде довірити долю держави та благо суспільства в умовах децентралізації влади», — запевнив пан Гаврилишин.

Голова Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі Василь Костицький упевнений, що основний меседж зараз: «Так — миру, ні — війні». Він зазначив, що останні події новітньої української історії змушують замислитись над їхніми причинами та наслідками, щоб нарешті зупинити руйнівні процеси, створити нову сильну Україну. «Нині українська держава перебуває у стані інформаційної війни, вона іде у сфері міжнаціональній. Ми шукаємо нові принципи для єднання. Поважати і сприймати всіх такими, як вони є. І приємно, що на Запоріжжі заснували фестиваль «Ми — українці», котрий об’єднує всі народи цього краю», — сказав В. Костицький.

Голова Черкаської обласної ради Валентина Коваленко нагадала товариству слова Шевченка: «Обніміться, брати мої», і зазначила, що нація до цього вже визріла. «Я одна з багатьох українок, чиї прадіди були у вигнані до Сибіру. Один загинув там, а другий повернувся і був розстріляний на рідній землі. Слава тим, хто зараз виборює своє право бути господарями на своїй землі», — сказала вона.

Пошук точок єдності

Ірина Фурсман: «Для мене все це дуже особисте. Я вже є громадянином світу. Росія дала мені життя, Україна — виховання, а Америка — можливості. У США я навчилася бачити у кожній дитині найкращі якості та здібності. Українці — дуже доброзичливий, щедрий народ. І ми також повинні самі навчитися бачити у кожній людині її потенціал». Вона додала, що фасилітатори (від англ. «facіlіtate» — полегшувати, допомагати) — це люди, які не повчають, не нав’язують своє бачення, а допомагають іншим вести діалог. Важливо, щоб під час обговорення був почутий голос кожного в дискусії, звучний він чи тихий. «Ми опишемо наші спільні цінності і, упевнена, зможемо вийти з розмови з певним об’єднанням», — додала пані Ірина.

Згодом велика зала готелю «Хілтон», де проходив Саміт миру, стала схожа на потужний вулик. Робота для делегатів виявилася не з легких. Треба було вислухати кожного у групі, визначити спільні цінності, розставити їх за значеннями та обрати найбільш важливі для подальшого опрацювання. Бо ті самі «10 заповідей децентралізації» повинні стати спільними принципами для великої команди з 250 представників усієї багатобарвної України — людей різних за місцем проживання, культурою, світоглядом тощо.

Представляючи свої конструкції, кожна з груп проходила своєрідний майстер-клас із колективної праці над проблемою, аргументації під час презентації, вміння дослухатись до сусіда. До речі, чи не найскладнішим виявилося, наприклад, завдання роз’яснити 12-річній дитині значення терміну «децентралізація влади». Не всі дорослі змогли розтлумачити так, щоб це було зрозуміло кожному. Але дехто зізнався, що саме під час такого ніби жартівливого тесту і сам усвідомив головний сенс цього словосполучення.

У ході неформального спілкування ми почули кілька точок зору стосовно теми обговорення. Станіслав Чорногор, громадський активіст (місто Краматорськ Донецької області): «Основний сенс децентралізації бачу у вислові: «Кто как поработал, так и полопал». Децентралізація влади — це благо, вона дасть стимул для праці не тільки мешканцям регіонів, а й місцевому чиновництву. Проблема в тому, що на місцях залишилися ті ж самі чиновники. І корупційна складова залишилась. І не тільки на місцях, а й у центрі. Заслуги Майдану заперечувати неможливо, але треба вирішувати питання подальшого вектора розвитку. Плани розвитку регіонів повинні бути бізнес-завданнями. З плановими показниками і відповідальністю конкретних осіб за виконання».

Леонід Жовтило, заступник голови Маловисківської районної ради Кіровоградської області, наголосив: «Суть питання децентралізації — передати владу на місця. Перші етапи, безумовно, будуть досить складні. Я вважаю, що треба розділити з громадою і роботу, і відповідальність десь 50 на 50. Ми як представники місцевого самоврядування з громадським сектором вже давно працюємо разом. І ще — владу треба привчити до контролю, бо без цього вона залишиться тільки апаратом насилля. Річ не лише у перерозподілі повноважень, бо зараз іде таке розбалансування. Потрібні закони про місцеві референдуми. І ще ми повинні прорахувати місцеві податки. Виявити, що може мати регіон. І що може залучити додатково».

Підсумком дводенної роботи стали 10 принципів децентралізації —перелік цінностей, постулатів, які можуть забезпечити ефективність та результативність передання широких повноважень територіальним громадам.

На думку учасників з’їзду, децентралізація влади — це співпраця між територіальними громадами та органами влади; дотримання вимог чинного законодавства; відповідальність, підконтрольність та підзвітність влади громаді. А також спонукання самих громад до економічного саморозвитку та вирішення проблем на рівні їх виникнення. Дуже важливі наявність національної ідеї та стратегій і плану дій. Також впровадження децентралізації неможливе без професійних кадрів з урахуванням балансу інтересів членів громади та відкритості інформації.

Загалом і учасники, і організатори досить високо оцінили результативність заходу. Відчуття порозуміння, нові навики, контакти з однодумцями та віра у те, що активні дії та знання допоможуть вивести Україну на новий європейський рівень, — основне досягнення Саміту миру 2014. За його результатами керівництву країни було направлено резолюцію з пропозиціями та напрацюваннями учасників форуму щодо засад децентралізації.