Нові цікаві рядки до життєпису Святійшого патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета додала книга відомого мистецтвознавця, доктора богословських і філософських наук Дмитра Степовика «Третій патріарх». Вона вийшла у видавництві «Дніпро». Автор, який упродовж п’ятнадцяти років супроводжував архієрея у поїздках до США, розповідає про його активну міжнародну діяльність, численні зустрічі Предстоятеля УПЦ на американському континенті з простими вірянами, відомими вченими, урядовцями і політиками.

Під час пастирських візитів за океан владика Філарет відвідав десятки міст у різних штатах, де живе і молиться в храмах, що перебувають під юрисдикцією Київського патріархату, численна громада. Він постійно координує діяльність установ у США, які виступають за відновлення і зміцнення єдності православної церкви в Америці з Києвом, та роботу створеного за його участі вікаріату УПЦ КП в США і Канаді. Зустрічі з генеральними секретарями ООН, що працювали у різні роки, сенаторами Джорджем Войновичем і Семом Браунбеком, конгресменом Гасом Біліракісом, директором програми Міжнародної релігійної свободи Державного департаменту США Джеком Кродді, заступницею помічника держсекретаря Карен Стюарт та багатьма іншими впливовими політиками спростовують тезу опонентів про міжнародну ізоляцію патріарха й очолюваної ним церкви.

Багатьом за океаном владика Філарет запам’ятався не лише богослужіннями в Нью-Йорку, Вашингтоні, Флориді, а й лекціями та промовами з трибуни ООН, в Українському інституті Америки, Українському конгресовому комітеті, Раді нацбезпеки США, у відомому в усьому світі Інституті імені Джорджа Кеннана, де владика виступив із доповіддю «Духовний стан сучасного суспільства світу як загроза і надія подальшого розвитку людства».

Здається, усі засоби масової інформації Америки розповідали про Свято Миколи Чудотворця, яке відбулося в Організації Об’єднаних Націй і стало там Днем України.

До речі, сьогодні, у цей складний час для України, Київський патріархат і словом, і ділом допомагає нашій армії.

Коли у рідному селі Благодатне Амвросіївського району на Донеччині владика звів власним коштом церкву, запитав у земляків: «Якою б мовою ви хотіли чути тут слово Боже?» «Рідною, українською», — відповіли люди. Розуміючи значення материнського слова у житті народу, архієрей створив у патріархії потужний видавничий відділ, залучивши до роботи в ньому професорів, докторів наук, викладачів вузів, і почав активно впроваджувати українську у практику богослужінь. За роки кропіткої праці рідною мовою видано понад 500 релігійних книг. Лише «Закон Божий», який безплатно розповсюджується в школах і вищих навчальних закладах, має наклад 150 тисяч. Чимало з видань упорядковані, перекладені чи написані особисто владикою Філаретом. Автор зазначає, що особливу увагу Його Святість приділяє духовній освіті. Якщо до 1995 року для Київського патріархату священиків готували одна духовна академія і три семінарії, то нині — п’ять вищих навчальних закладів у столиці, у Львові, Луцьку, Чернівцях. Набуває обширів і освіта через систему єпархіальних училищ і недільних шкіл. Нині у храмах КП працює декілька тисяч священиків. Із них 90 відсотків мають вищу освіту, решта — навчаються. Тож не дивно, що з року в рік у київській церкві збільшується кількість вірян. Нині їх понад 15 мільйонів.

Книга «Третій патріарх» — художньо-документальне видання, яке знайомить читача з маловідомими фактами з життя владики Філарета та очолюваної ним церкви. Передмову до нього написала лауреат Шевченківської премії Раїса Іванченко. Кожен із розділів книги, що нараховує майже 400 сторінок, прикрашають гравюри народного художника України Миколи Стратілата із серії «Свята земля». Ошатною її роблять і дві сотні фотографій, здебільшого кольорових, та високий видавничий рівень.