Рівень нітратів у воді, якою напували худобу на оборі в СТОВ «Хлібороб» Шаргородського району на Вінниччині, перевищував допустимі норми більше як у чотири рази.
— Концентрація нітратів була настільки висока, що тварини гинули моментально після того, як вода починала засвоюватися в організмі, — каже начальник управління ветеринарної медицини у Вінницькій області Григорій Сидорук. — Наші фахівці завершили всі лабораторні дослідження, і маємо конкретні висновки експертизи з цього приводу.
До біди призвів непрацюючий водогін у приміщенні ферми. Працівники ветеринарної міліції встановили, що худобу напували привозною водою. Доставляли її у діжці. Напередодні в тій само ємкості вивозили на поле хімічні речовини. Принаймні так стверджують перевіряльники. Вони констатували факт недбалості, допущений у господарстві, та передали матеріали правоохоронцям.
Загалом на фермі захворіло сто корів. Решту вдалося врятували завдяки спільним зусиллям фахівців управління ветмедицини, ветеринарної міліції, Мурафської дільничної лікарні ветеринарної медицини та місцевого ветфельдшера. Туші загиблих корів відправили на переробку на санітарний завод.
Керівник господарства Катерина Кедик відмовилася коментувати надзвичайну пригоду. «Це мої питания, і ніяких інтерв’ю я не даю, — відповіла вона по телефону, — просто худоба здохла, і все, нема ніяких причин».