Андрій КОЖЕМ’ЯКІН, БЮТ:
— Закон про скасування депутатської недоторканності є вкрай необхідним. Він поставить у рівні умови всіх народних депутатів, незалежно від того, чи вони в коаліції, чи в опозиції. Такий закон заставить депутатів бути відповідальними за те, що вони говорять, припинить будь-яку спекуляцію, відверті наклепи, обливання брудом опонентів. Протягом цього скликання Верховна Рада, наша фракція робить уже не першу спробу допомоги колегам із Партії регіонів виконати обіцянку виборцям і зняти депутатську недоторканність. Ще на початку 2008 року від фракції БЮТ і «НУ—НС» було внесено законопроект
№ 1375 про внесення змін до Конституції України щодо обмеження депутатської недоторканності, за цей документ проголосувало 226 депутатів, його підтримали 156 депутатів від фракції БЮТ, 70 депутатів від фракції «НУ—НС». Фракції Партії регіонів, комуністів і Блоку Литвина не дали жодного голосу. Закон не набрав чинності через зауваження Конституційного Суду. Сьогодні ці зауваження враховано, і немає жодних перепон прийняти цей закон і щоб він вступив у дію.
Зіновій ШКУТЯК, «НУ—НС»:
— Питання недоторканності депутатів Верховної Ради є надзвичайно важливим, і воно було головним гаслом та іміджем «Нашої України», коли ми йшли на вибори. Група «За Україну» обов’язково підтримуватиме цей законопроект. Свого часу голова фракції «Наша Україна» В’ячеслав Кириленко під великим тиском все-таки домігся того, що колишня опозиція проголосувала за цей законопроект, він потрапив до Конституційного Суду, і КС дав свої позитивні висновки. Тому сьогодні для нас важливо продовжити процес змін до Конституції. Закликаю народних депутатів бути чесними перед собою, перед суспільством і проголосувати за цей законопроект. Цим покажемо, що ми, депутати, знімаємо недоторканність з себе, а потім будемо знімати недоторканність з усіх інших. Соціальні питання, які стояли у порядку денному першими, також є надзвичайно потрібними і важливими для суспільства. Але ми бачимо принциповість лише в одному — відтягнути соціальні питання. Сьогодні, за офіційними даними за останній рік, знизився реальний дохід населення на 15%. І якщо ми соціальні нормативи піднімемо на 15%, то фактично лише доб’ємося того, що повернемося до тих соціальних гарантій, які були.
Олена ЛУКАШ, Партія регіонів:
— Мій виступ присвячений темі, яка вже другий тиждень бентежить наших громадян — розтління малолітніх дітей, причетності до знущань над дітьми народних депутатів від БЮТ, співробітників «Артеку» і чи не є ця справа політичним замовленням. Нас турбує доля цих дітей, покалічених нелюдами. Сьогодні є три беззаперечні факти: перший — сам факт насилля над дітьми, підтверджений експертизою, детектором брехні, обшуком вітчима. Другий факт — покривання ґвалтівника відомством Юрія Луценка, що матері відмовляли у порушенні кримінальної справи, її клопотання не розглядалися або відхилялися, і навіть медичну експертизу було проведено лише через три місяці після звернення матері. Третій факт — переведення тяжкого злочину в політичну площину. І вже ніхто не згадує про брата і сестру, майбутнє яких зруйновано ґвалтівниками, розкрито таємницю усиновлення, вони вже не зможуть жити під своїми іменами та прізвищами, навчальний процес перервано, вони проживають не у себе вдома, основний круг спілкування тепер — слідчі. Сьогодні щодо цих дітей скоєно три злочини — саме насилля, порушення таємниці досудового слідства і усиновлення, посягання на їх безпеку і життя. Фракція Партії регіонів підтримає зняття депутатської недоторканності, але вимагаємо також внести до Верховної Ради подання про звільнення Юрія Луценка та відсторонення від курування справою віце-прем’єра Олександра Турчинова.
Сергій ГРИНЕВЕЦЬКИЙ, Блок Литвина:
— Ситуація у країні перетворюється на загрозу національній безпеці держави. Передвиборна лихоманка, як пандемія, охоплює всіх без винятку органи влади. Як результат — температура соціального популізму перевищує припустимі межі. Термін «криза» сьогодні є дуже популярним у політичному лексиконі. Ним виправдовують попередні прорахунки державної політики, бездіяльність, власну професійну неспроможність і навіть бажання завершити перерозподіл тих привабливих об’єктів, які ще залишилися у власності держави. Виборча компанія для України — це криза у мініатюрі. Саме в цей період закладається міна уповільненої дії у вигляді лобістських законів, які приймаються з порушенням Конституції. Складається враження, що їх автори сподіваються, що після виборів все знівелюється само по собі.
Роботу парламенту вдалося нещодавно розблокувати, але немає гарантій того, що ситуація не повториться знову і знову. Все це в підсумку призведе до руйнації парламентаризму і відкриє шлях до диктатури, особистої чи кланової. Тому ми повинні самі для себе відповісти: чи стане законодавчий орган заручником виборів, чи, навпаки, зуміє піти всупереч загальній тенденції на руйнування.
Адам МАРТИНЮК, Комуністична партія:
— Давайте дамо відповідь на запитання, що ще має статися у нашому «царстві-государстві», щоб ми нарешті усвідомили, що далі так жити не можна. Що ще треба зробити? Сьогодні наймолодшому члену нашої сім’ї, нашій внучці 102 дні. У кожного є чи то діти, чи то внуки малолітні або підлітки. Що кожен із вас зробив би, якби це стосувалося ваших дітей чи внуків? Ви були б так само байдужі? Сумніваюся. Це той момент істини, через який Верховна Рада має очиститися у прямому та переносному значенні слова, очиститися, якщо буде доведено, що деякі наші... не знаю як сказати, справді деградували до такого стану, як про це говорять, вони повинні понести найвищу міру покарання, і пропоную, щоб це була смертна кара. А з другого боку, Верховна Рада має очиститися і захистити себе від того, якщо буде доведено, що це чергова провокація, то до такого само ганебного стовпа мають бути поставлені ті, хто затіяв цю операцію. Пропонують різні шляхи, але, на моє переконання, кожен із них від лукавого. Це спроба перевести стрілку.
Записала Юліана ШЕВЧУК.