Херсон прийняв уже понад тисячу біженців з окупованого Криму та сходу України. З вимушених переселенців більше половини — чоловіки та жінки, котрі шукають роботу і, бажано, за фахом. Проте отримати її можна далеко не завжди, навіть попри наявність вакансій і готовність працедавців прийняти фахівця. Саме так вийшло з дванадцятьма педагогами з Донеччини та Луганщини, котрі оселилися в родичів. Не бажаючи сидіти на шиї у рідні, вчителі одразу ж звернулися до міського управління освіти, однак без відповідних документів влаштуватися на роботу не можуть.
Начальник управління Юрій Ніконов каже, що в школах обласного центру є більше десятка вакансій викладачів фізики, математики, фізвиховання, і їх охоче б запропонували біженцям. Та біда в тім, що всі переселенці — без дипломів та трудових книжок, а дехто не має навіть паспорта. А без них учительську категорію не підтвердити й посадовий оклад не призначити. «Я розумію, що документи людям просто ніде взяти: школи розбомбили, освітянські установи згоріли. Але питання з відновленням документів рано чи пізно доведеться вирішувати — можливо, допоможуть звернення до вузів, які закінчували вчителі, та до департаментів освіти Донецької та Луганської облдержадміністрацій. Такі запити будемо терміново готувати», — каже Юрій Ніконов.
Натомість у міському управлінні освіти пропонують вчителям тимчасово, до отримання дублікатів документів, попрацювати у дитсадках нянечками та вихователями — ці професії вищої освіти і підтвердження кваліфікаційних категорій не потребують. Переселенці зазвичай погоджуються, адже як діти їсти просять, а до рідної домівки невідомо, коли повернешся, за будь-яку роботу візьмешся.
ФАКТ 
Станом на кінець липня 2014 року тимчасовий прихисток у Херсоні отримали 512 біженців зі сходу України та 689 переселенців із Криму. З них понад 230 дітей, 130 інвалідів та пенсіонерів. Решта — люди працездатного віку. (Дані управління ДСНС Херсонщини).