Заступник голови адміністрації Президента з питань проведення адміністративних, соціальних та економічних реформ Дмитро Шимків презентував Національну модель управління реформами.
«Оскільки протягом тривалого часу не спостерігалося значного просування у цьому напрямі, у нас виникла ідея створити єдину платформу — Національну раду реформ. Її мета — консенсусно приймати рішення», — повідомив він.
Членами Національної ради, за його словами, є Президент, Кабінет Міністрів, Голова Верховної Ради та голови парламентських комітетів, а також голова Національного банку та чотири представники громадських організацій. Планується, що Нацрада засідатиме раз на два місяці або за нагальної необхідності.
Також, розповів Д. Шимків, буде створено виконавчий комітет реформ, який готуватиме рішення до Національної ради та здійснюватиме їх координацію. До складу комітету входять два представники від адміністрації Президента, два представники від парламенту, два — від Кабінету Міністрів та один — від НБУ. Виконавчий комітет буде сформовано протягом двох тижнів. Для того щоб він міг працювати, треба створити агенцію з розробки та впровадження реформ, яка керуватиме проектами і відслідковуватиме впровадження реформ. У рамках агенції створюються робочі групи з представників різних гілок влади, експертів. Вони фінансуватимуться певними донорами. Д. Шимків зазначив, що для розробки і впровадження реформ Національної ради бюджетні кошти не залучатимуть.
Крім того буде створена дорадча рада. Її мета — організувати експертів, які могли б на інституційній основі давати поради Національній раді реформ і виконавчому комітету.
Нагадаємо, Президент Петро Порошенко утворив Національну раду реформ, головна мета якої — визначити стратегічне планування, узгодження позицій стосовно впровадження в Україні єдиної державної політики реформ та їх реалізації.