Їдучи у приватне підприємство «Агро-Експрес-Сервіс», здогадувалась, що тут є що показати учасникам виїзного засідання колегії Рівненської ОДА, яке відбувалось у Млинівському районі. Але побачене перевершило всі сподівання: доглянуті поля, шикарна імпортна сільгосптехніка... Одне слово, господарство нового типу, що робить ставку на новітні технології, сучасну потужну техніку, яке до того ж постійно піднімає планку соціальних стандартів.
На полях одного з п’яти виробничих підрозділів приватного підприємства поблизу села Новоукраїнка Млинівського району саме сіяли озимі, готували площі під них, а також збирали буряки. Робота на «солодкому» полі нагадувала злагоджений оркестр: бурякозбиральний комбайн за лічені хвилини справлявся із загінкою, а далі цукристі вже з допомогою навантажувача перекочовували у вантажівки, котрі повезли їх прямісінько на Радехівський цукровий завод (Львівщина), з яким «АЕС» має довгострокові угоди.
— А чи збули збіжжя? — цікавлюсь. На це заступник генерального директора Василь Муха зауважив, що цьогоріч їхнє підприємство взяло на себе певний ризик і в березні уклало з державою форвардні контракти, за якими поставили їй близько 18 тисяч тонн продовольчого зерна другого і третього класу.
Механізатори, з якими розмовляли під час перерви (бо незапланованих зупинок тут не роблять навіть заради високих гостей), кажуть: техніка в їхньому ПП — уся імпортна, працювати на ній — одне задоволення. Адже у кабінах умови, як в «іномарці»: кондиціонер, електронний пульт управління, аудіосистема... Розповіли механізатори, що для них прямо у полі організоване харчування. «Смачне, як у ресторані, — жартують, — тільки дешевше — 4 гривні 50 копійок на день». При високих заробітках механізаторів — це недорого.
Та й, зрештою, капітани полів варті гідних заробітків, до яких дуже часто приплюсовують ще й премії. Адже їхня робота на буряковому лані, за якою того дня спостерігали учасники колегії, була справді віртуозною. Та і як «Агро-Експрес-Сервісу», що спеціалізується на вирощуванні зернових, кукурудзи, цукрових буряків, ріпаку, без таких віртуозів? Вручну 20 тисяч гектарів, де усе це вирощують, не обробиш.
До речі, в «АЕС» наука в пошані, тут постійно дбають про оновлення сортів. Є свої дослідні ділянки. Все це для того, щоб знати, які сорти найкраще приживаються в регіоні. Відтак надали перевагу сортам озимої пшениці — «смуглянці», «фаворитці», «золотоколосій», із сортів цукрових буряків — «лавінії», «насті», «сніжані».
— Але і це вже вчорашній день, — зауважує головний агроном Олег Чалик. — Бо почали культивувати два німецькі і два чеські сорти пшениці. Побачимо, як вони приживуться у нас. Хоча й було спекотне літо, ми взяли в середньому близько 50 центнерів збіжжя з гектара, по 30 центнерів ріпаку, очікуємо по 450 центнерів цукрових буряків.
— Коли десять років тому ми тільки починали організовувати виробництво, багато земель облогувало — оброблялися здебільшого ті, що при дорогах. У власників паїв, серед яких є багато літніх людей, не було сил і можливості обробляти їх, — знову долучається до розмови заступник генерального директора Василь Муха. — Передавши свої паї в оренду, селяни не прогадали, бо мають від того зиск. У Млинівському районі, скажімо, вони одержують щороку по 1200 гривень за пай. Крім того, підприємство взяло на себе сплату податку за такі «дивіденди».
«Агро-Експрес-Сервіс» має п’ять виробничих дільниць. Три із них — Ярославицька, Новоукраїнська та Вовницька — у Млинівському районі (звідси бере початок підприємство). Четверта ж — у селі Пляшева Радивилівського району — обробляє землю, взяту в оренду у селян цього та Демидівського районів.
— Тобто за ці десять років, відколи існує ваше підприємство, воно розширило свій вплив і на інші, крім Млинівського, райони Рівненщини? — уточнюю у Василя Мухи.
— А чому б і ні, якщо є такі економічні можливості обробляти більші площі. Скажімо, п’ята дільниця знаходиться у селі Копані Радивилівського району — до неї приєднуємо орендовані паї жителів Кременецького району Тернопільської області.
Воно й зрозуміло: люди довіряють свої земельні паї тому, хто більше платить за їх оренду. Тим часом «Агро-Експрес-Сервіс» у тій же Пляшевій викупило занедбані приміщення колишньої тракторної бригади, яке входило у майнові паї селян. Навели лад і незабаром тут буде добротний виробничий комплекс, де, крім виробничих об’єктів, передбачено ще і спортзал, їдальня, гуртожиток для працівників.
Генеральний директор «АЕС» Сергій Костючко був небагатослівним, передавши ініціативу розповідати про підприємство своїм підлеглим. Але по усмішці на його обличчі видно: керівник задоволений результатами сільськогосподарського року, пишається своїм підприємством. Тож під оцей настрій запитую у нього:
— Чула, допомагаєте сільським радам, на території яких орендуєте паї?
— Аякже. Вважайте, з кожного орендованого нами гектара паю сільські ради мають по десять гривень у вигляді спонсорської допомоги, тобто ми щороку витрачаємо на це майже 200 тисяч гривень. А як уже розпорядиться цими коштами та чи інша сільрада, залежить від депутатів, сільських голів. Але, зважаючи на скруту в державі, ці кошти місцевим бюджетам не зайві.
Додам тільки, що ПП «Агро-Експрес-Сервіс» дає роботу 240 людям, платить їм гідну заробітну плату, податки державі. Та найголовніше — показує приклад, як можна ефективно господарювати навіть у наш непростий, здавалося б, час. Схоже, Сергій Костючко зробив успішну «розвідку» в сільське господарство.
Бурякозбиральний комбайн за лічені хвилини справлявся із загінкою, а далі цукристі вже з допомогою навантажувача перекочовували у вантажівки.
Рівненська область.
Фото Олександри ЮРКОВОЇ та Андрія БАБІНЦЯ.
Із досьє
Костючко Сергій Степанович закінчив Академію федеральної служби контр-розвідки Росії за спеціальністю «юрист», Львівський національний аграрний університет за фахом «вчений агроном». Працював головою Млинівської РДА. Нині генеральний директор приватного підприємства «Агро-Експрес-Сервіс».