Вчені Української академії наук розробили систему точного підрахунку голосів «Гарант», яка унеможливить фальсифікацію виборів. Про це на прес-конференції повідомив президент УАН Олексій Оніпко.
Він розповів, що кожен громадянин країни, який братиме участь у голосуванні, заздалегідь зможе одержати мандат виборця за місцем проживання. Він дійсний при наявності паспорта. Бланк мандата має дві відривні частини. Перша — карта обліку, яка посвідчує особу виборця. Друга — марка, яку використовують для захисту бюлетеня. У мандаті надруковано список кандидатів, навпроти кожного буде відривна смужка. Ця система унеможливить такий вид порушень, як зникаюче чорнило.
Олексій Оніпко зазначив, що наявність мандата виборця дає можливість кожному громадянинові голосувати на будь-якій виборчій дільниці: як в Україні, так і за її межами і, таким чином, зникає необхідність видачі відкріпних посвідчень. Замість відкріпного талона в мандаті ставитиметься відповідна позначка.
Він переконаний, що це забезпечить прозорість і підконтрольність виборчого процесу від складання списків до оголошення результатів. Окрім того, така система дасть можливість скоротити витрати з держбюджету, не вимагатиме внесення значних змін у Закон «Про вибори народних депутатів». Але, за його словами, у деякі положення закону слід буде внести зміни.
«Така ідея обговорювалася з представниками Верховного Суду, ЦВК і багатьма народними депутатами. При цьому більшість народних обранців чомусь недостатньо охоче сприймають її», — сказав Олексій Оніпко.