Із 130 питань, запланованих на розгляд минулого сесійного тижня, народні депутати встигли розглянути лише 25 документів. Таку інформацію оприлюднив учора Перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Лавринович під час погоджувальної ради. Отож у плані роботи парламентаріїв на цей тиждень істотних змін немає. Так, у переліку значиться низка соціальних законопроектів, у середу народні депутати планують ратифікувати вісім міжнародних документів та розглянути законопроекти в другому читанні. 
На ранок четверга вони намітили розглянути проект постанови про проведення спеціального пленарного засідання Верховної Ради, зареєстрований главою парламенту Володимиром Литвином, а також проголосувати за обрання та звільнення суддів і призначення позачергових місцевих виборів. Наприкінці робочого тижня, у п’ятницю, народні обранці проведуть своєрідний день тимчасових слідчих комісій. Так, їхнім порядком денним передбачено заслухати дев’ять звітів. Серед них, зокрема, два стосуються підсумків роботи над з’ясуванням обставин, пов’язаних з інцидентом за участю міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, який стався у травні цього року. Цього ж дня депутати мають намір створити низку ТСК.
Обговорюючи питання, які розглядатимуться протягом усього тижня, представник від Партії регіонів Олександр Єфремов сказав, що на засіданні фракції наголошувалося на розглядові питання про підвищення мінімальних пенсій і зарплат. Він також поінформував, що його колеги по фракції дійшли висновку, що в сесійній залі необхідно детально розглянути ситуацію, пов’язану зі згвалтуванням малолітніх дітей, у якій фігурують імена народних обранців. Регіонали пропонують також запросити представників МВС, Генпрокуратури і Омбудсмана і з’ясувати, чому справа не мала провадження з квітня. Олександр Єфремов також нагадав, що незавершеною лишилася і справа з колишнім народним депутатом В. Лозінським. Парламентарій також повідомив, що його колеги по фракції хотіли б дізнатися, чому протягом минулого тижня Державне казначейство не фінансувало місцеві бюджети.
Комуніст Адам Мартинюк звернув увагу колег на те, що жоден із п’яти соціальних законопроектів не підготовлено до другого читання належним чином. Він підкреслив, що ці документи, як і решта включених до порядку денного, є надзвичайно актуальними для країни. Водночас наголосив на особливій необхідності врегулювати питання з виборчим законодавством, зокрема в частині проведення місцевих виборів. Він також звернув увагу на те, що скандал із згвалтуванням неповнолітніх ігнорувати неможливо.
Приблизно таку ж позицію озвучив представник Блоку Литвина Олег Зарубінський. Він акцентував увагу на тому, що нині всіх, хто роздмухує цю історію, турбує не доля дітей, а п’ять чинників: кар’єра, політика, фінанси, земля і вибори. Роль Верховної Ради, на думку Олега Зарубінського, в тому, щоб відкинути ці чинники і поставити всі крапки над «і». Він також наголосив на необхідності розглянути в парламенті кадрові призначення.
Однак представник БЮТ Андрій Кожем’якін вважає, що саме ці питання слід зняти з порядку денного. За його словами, це пов’язано з тим, що Раду лихоманитиме питання про згвалтування. Тож запропонував першочергово розглянути в парламенті проект про зняття депутатської недоторканності. Мовляв, це дасть можливість поставити і постраждалих, і їхню матір, і парламентаріїв, чиї імена фігурують у скандалі, в рівні можливості. Крім того, однаково відповідати перед законом зможуть і депутати-наклепники.
Інший бютівець, Сергій Терьохін, зі свого боку запропонував першочергово розглянути законопроект Сівковича про примусову кастрацію гвалтівників, а також закликав працівників апарату Верховної Ради якомога швидше підготувати до розгляду документ, що передбачає підвищення відповідальності за подібні злочини, співавтором якого є сам.
Представник «НУ—НС» Микола Мартиненко укотре наголосив на тому, що підвищення соціальних стандартів призведе до економічного колапсу.
 
На знімку: Народні депутати України Валерій Писаренко, Михайло Чечетов,Олег Ляшко (зліва направо).
Фото Олександра КЛИМЕНКА.