Учора офіційно стартувала гонка за найвищу посаду в державі, перший тур якої відбудеться 17 січня наступного року. Президент Віктор Ющенко видав указ про забезпечення реалізації конституційних виборчих прав громадян України, прозорості, відкритості виборчого процесу. 

 

Глава держави, зокрема, доручив центральним і місцевим органам влади забезпечити недопущення «будь-якого незаконного втручання у виборчий процес, проявів адміністративного тиску, упередженого ставлення до кандидатів на посаду президента, <...> використання посадовими і службовими особами <...> підтримки одного кандидата».

Крім того, доручається створити належні умови для здійснення виборчими комісіями їх повноважень, рівні умови для роботи засобів масової інформації і належні умови для реалізації громадянами виборчих прав.

Власне, іншого від Віктора Ющенка і не варто було чекати: він неодноразово наголошував, що Україна демократична держава. А тому нинішні перегони — своєрідний тест як для країни, суспільства, так і для громадян. Від нас, нашого волевиявлення залежить, хто посяде найвищу посаду і яким шляхом буде розвиватися держава.

Щоправда, як засвідчують останні події, дехто й надалі прагне маніпулювати думкою громадян, позбавити їх можливості вибору. Особливо це помітно в роботі соціологічних служб. Виявляється, попри те, що більше дев’яти відсотків громадян збирається голосувати проти всіх, а більше чверті ще не визначилися зі своїми уподобаннями, дехто з представників служб, а за ними і деякі колеги, переконують: є лише два реальні претенденти. Однак ми вже неодноразово наголошували: нинішні перегони будуть доволі несподіваними. І це особливо впадає у вічі, коли розмовляєш з людьми, які ще донедавна захоплювалися своїми кумирами, а тепер відчувають глибоке розчарування в них. Отож лише після 17 січня зможемо точно визначити, кому симпатизують українці.