Херсонські епідеміологи б’ють на сполох: з початку липня до них по термінову допомогу із сусідніх Цюрупинського, Білозерського, Голопристанського районів області вже звернулися 42 відпочивальники, дачники та рибалки із небажаними «пасажирами» на тілі.

Під час огляду з’ясувалося, що людей атакували представники шести видів так званих іксодових кліщів, два з яких є потенційними рознощиками смертельно небезпечної хвороби — енцефаліту. Випадки, коли павукоподібні кліщі нападали на туристів, траплялися й раніше, проте в такій кількості — ніколи. Спеціалісти пов’язують це з тим, що початок літа виявився досить вологим для посушливої Херсонщини. Кущі й трави, що дають прихисток «кровопивцям», розрослися, що сприяло активному розмноженню кліщів, які тепер нерідко «відпочивають» у парках обласного центру. Фахівці побоюються, що курортники з великих міст України, котрі з кліщами ніколи не стикалися, просто висмикуватимуть їх з тіла. Проте на цьому їхні проблеми не закінчаться!

«Кліщ заганяє в тіло людини хоботок, через який може смоктати кров до семи діб поспіль, і лише потім відпадає. Та якщо різким рухом відірвати його від шкіри, хоботок залишиться і видалити його зможе лише хірург. Щоб позбутися кліща, потрібно змазати його черевце олією чи будь-якою маззю на основі вазеліну. Ця речовина щільно перекриє доступ повітря і десь через годину кліщ складе хоботок. А під кінець процедури його треба обережно розхитати. Потім місце укусу обробіть дезінфікуючим розчином, — радить ентомолог обласного лабораторного центру Держсанепідслужби Валерій Клімєнтієв. — Але й це ще не все. Позбувшись кліща, протягом двох тижнів стежте за самопочуттям. Якщо у вас без причини підвищується температура, з’явився висип на шкірі тощо, мерщій рушайте до лікаря — це можуть бути симптоми інфекційного енцефаліту».

Водночас епідеміологи заспокоюють: на Херсонщині вогнище енцефаліту є лише на острові Бірючий у Генічеському районі області. Це територія Азово-Сиваського національного парку, тут працівникам навіть роблять вакцинацію від цієї хвороби. Тож якщо ви бажаєте помилуватися заповідною природою Бірючого, потурбуйтеся про головний убір, міцне туристичне взуття та одяг, який щільно прилягає до тіла.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.