З позовом до суду про необхідність демонтувати пам’ятник вождю світового пролетаріату в райцентрі Погребище на Вінниччині звернулася місцева релігійна громада. Суд задовольнив позов, але бронзовий монумент все одно не знищили.

 

— Віруючі навели в заяві два неспростовні, на думку суду, аргументи, — каже міський голова Погребища Анатолій Білик. — По-перше, Ленін був ініціатором переслідування церкви і релігії загалом. По-друге, пам’ятник стояв зовсім поряд з будівлею Свято-Успенського собору, який належить Українській православній церкві Московського патріархату. Тому релігійна громада виступила проти такого сусідства.

Після рішення суду своє рішення винесли й депутати міськради. «Пам’ятник Леніну на балансі міськради, —продовжує Анатолій Білик. — Тому я не міг самостійно надати дозвіл на його знищення. На сесії одразу постало декілька запитань. Наприклад, за чиї кошти демонтувати монумент, куди потім його подіти, як на це реагуватимуть представники Компартії України та їхні прихильники?

Щоб взяти до уваги думки всіх зацікавлених сторін, міський голова ініціював ще й проведення за участю їхніх представників розмови за «круглим столом». Домовилися про те, щоб витрати на демонтаж узяла на себе релігійна громада. Але сам монумент не відправлять під прес. Його знову піднімуть на постамент. Тільки в іншому місці.

— Поки що демонтований пам’ятник перевезли на територію місцевого підприємства «Агробуд», — уточнив міський голова. — Тим часом сесія прийняла рішення про виділення нового місця — монумент вождю встановлять на площі перед міським Будинком культури. Там уже ведуться роботи, риють котлован для спорудження постаменту. Гроші обіцяли зібрати керівники районної організації Компартії України. Міськрада теж підготувала рішення про виділення п’яти тисяч гривень на ці роботи. На балансі нашої територіальної громади є ще п’ять пам’ятників. Чи не всі вони радянського періоду.

 

Вінницька область.

Фото Олександра КЛИМЕНКА (із архіву «Голосу України»).