Місцева асоціація органів місцевого самоврядування Донецької області, установчі збори якої відбулися днями, об’єднає зусилля громад та представлятиме інтереси регіону. Асоціація ставить за мету обстоювати інтереси кожного члена громади та органів місцевого самоврядування області, провести внутрішнє реформування місцевого самоврядування області та створити умови для підвищення рівня життя кожного мешканця. Крім того, об’єднання планує активізувати самих громадян на вирішення наболілих проблем.
«Одне з головних завдань — забезпечити зворотний зв’язок від базових органів місцевого самоврядування до громадян, — пояснив голова обласної ради Анатолій Близнюк. — Асоціація органів місцевого самоврядування — це не ноу-хау, а загальноєвропейська практика. Жоден орган державної влади не має права прийняти рішення, яке стосується органів місцевого самоврядування, без згоди з асоціацією. Ми визначили напрями діяльності, бо не можемо ставити завдання, якщо не бачимо стратегічної перспективи».
Вступ до асоціації коштуватиме місцевій раді символічну одну гривню. Сума членських внесків поки що не визначена, але обіцяють, що вона буде доступна навіть для сільських рад. Ідея об’єднання на рівні області виникла після того, як у Новоазовському районі відпрацьовувався проект реформування місцевого самоврядування. «Коли говорять про реформування, іншого порядку, крім як зміни до законодавства, промовці не передбачають, — зазначив відповідальний секретар Центру законодавчих ініціатив обласної ради Роман Коваленко. — Але, на наш погляд, це насамперед зміна людей. Треба показати члену громади, що від нього залежить вирішення проблемних питань. Тому перша група завдань спрямована на підвищення активності громад. Друга — на підвищення якості послуг, які надаються людям. Усі проекти спрямовані на одне: щоб до нашої області прийшов інвестор, спорудив промислові об’єкти, приймав на роботу мешканців громад, платив європейську зарплату».
За словами Р. Коваленка, асоціація отримала попереднє схвалення про входження до Асамблеї європейських регіонів: ЄС зацікавлений у тому, щоб Україна демонструвала ті моделі роботи, які давно застосовуються в Європі. Щоправда, інформація про те, що донецька асоціація може відкрити представництво в Брюсселі, викликала серед сільських, селищних і міських голів, а також голів районних рад пожвавлення. Анатолій Близнюк уточнив, що на утримання офісу за кордоном за теперішніх умов у асоціації немає коштів: «Ми не такі багаті, щоб купувати там офіси».
На установчих зборах затверджено устав асоціації, її символіка і керівний склад. Виконавчим директором асоціації обрано голову постійної комісії обласної ради із питань екології, землі і природних ресурсів Миколу Загоруйка.
Ольга Луценко, Розівський сільський голова (Новоазовський район):
— Працюю з січня цього року, і коли прийшла на посаду, провела анкетування серед односельців. Побачила, що вони пред’являли претензії до всіх: чоловіка, сусіда, обов’язково — до сільської ради, та до всього людства. А у відповідь на запитання, що ж людина може запропонувати, — мовчання. Ми починали зі статуту сільради. Це була цікава і нелегка робота. Статут — своєрідна мала конституція, там, приміром, прописано всі процедури проведення громадських слухань, зборів тощо. Ми отримали методичні рекомендації із поводження з безгоспним майном. Та й багато інших корисних пропозицій впровадили під час реалізації проекту. Наприклад, людина прийшла за якоюсь послугою до сільради, взяла картку — і бачить, які документи потрібні для отримання цієї послуги, скільки часу це займе. Більшість людей уміють користуватися такою інформацією. Ми перемогли в дев’яти грантах і залучили до села 30 тисяч гривень. Гранти — це не лише виділення коштів, а й перевірка громадянської позиції. Все-таки свідомість людей змінюється, тепер активніше ходять на збори. Розуміють, що проблеми громади можна вирішити і самостійно, а не лише за допомогою сільради.